DARE TO DREAM

Sunday, December 28, 2008

KEPUTUSAN FUN BOWLING KELAB BOWLING KASTAM PUTRAJAYA

Pada tengahari tadi Kelab Bowling Kastam Putrajaya telah berjaya mengumpul seramai 14 ahli kelab bertanding dalam FUN BOWLING di Bangi Superbowl, Bangi. Selain merebut hadiah tempat ketiga hingga tempat pertama bagi kategori lelaki dan wanita, juga terdapat hadiah saguhati sebagai dorongan persembahan iaitu SPLIT CONVERSION, DOUBLE STRIKE dan 3 SPARE IN A ROW. Keputusan FUN BOWLING adalah seperti berikut :

Tempat Pertama (L) : En. Sajar Reza Jaafar ( 616 )
Tempat Kedua (L) : Tuan Ramli Othman ( 616 )
Tempat Ketiga (L) : Tuan Nadzri Che Ani ( 609 )

Tempat Pertama (W) : Puan Hamidah Ab. Latif ( 583 )
Tempat Kedua (W) : Puan Hanizah Zainal ( 535 )
Tempat Ketiga (W) : Puan Rosmanorazlia Malek (497 )

Keputusan berdasarkan jatuhan terbanyak dengan 4 games

ULASAN : memang best main tadi sebab format yang berlainan sekali kerana dapat hadiah berbentuk air kotak dan biskut TIGER

kepada ahli kelab yang lain, jangan lupa untuk sertai FUN BOWLING pada masa akan datang.....

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Saturday, December 27, 2008

SELAMAT DATANG TAHUN BARU ISLAM " MUHARRAM"

MUHARAM adalah bulan pertama dalam tahun Islam (Hijrah). Sebelum Rasulullah berhijrah dari Makkah ke Yathrib, kiraan bulan dibuat mengikut tahun Masihi. Hijrah Rasulullah memberi kesan besar kepada Islam sama ada dari sudut dakwah Rasulullah, ukhuwwah dan syiar Islam itu sendiri.

Pada asasnya, Muharam membawa maksud 'diharamkan' atau 'dipantang', iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Makkah (Al Baqarah: 91). Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan berkenaan.

Peristiwa-peristiwa penting:

1 Muharam - Khalifah Umar Al-Khattab mula membuat penetapan kiraan bulan dalam Hijrah.
10 Muharam - Dinamakan juga hari 'Asyura'. Pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah bagi menegakkan keadilan dan kebenaran.

Pada 10 Muharam juga telah berlaku:

1. Nabi Adam bertaubat kepada Allah.
2. Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit.
3. Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama enam bulan.
4. Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud.
5. Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.
6. Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara.
7. Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkkan Allah.
8. Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya.
9. Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam.
10. Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun.
11. Kesalahan Nabi Daud diampuni Allah.
12. Nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar.
13. Hari pertama Allah menciptakan alam.
14. Hari Pertama Allah menurunkan rahmat.
15. Hari pertama Allah menurunkan hujan.
16. Allah menjadikan 'Arasy.
17. Allah menjadikan Luh Mahfuz.
18. Allah menjadikan alam.
19. Allah menjadikan Malaikat Jibril.
20. Nabi Isa diangkat ke langit.


Doa awal tahun:

: dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram.
Sesiapa yang membaca doa ini, syaitan berkata:

"Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan."

Segala puji hanya bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekalian alam. Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad s.a.w serta ahli keluarga baginda dan para sahabatnya.

Ya Allah, Engkaulahyang kekal abadi untuk selama-lamanya. Demi kelebihanMu yang Maha Agong dan kemurahanMu yang melimpah, sesungguhnya pada tahun ini aku memohon kepadaM perlindungan daripada syaitan yang direjam, dari sekalan kuncunya, tenteranya dan penolongnya. aku juga memohon perlindungan daripada nafsu amarah yang sentiasa mendoong ke arah kejahatan danmelalaikan dengan perkara yang tidak berfaedah daripada mendekatkan diriku kepadaMu.

Selawat serta salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad s.a.w. serta ahli keluarga baginda dan paa sahabat. Segala puji hanya bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekalian alam....Amin...

Waktu membacanya:
Doa ini dibaca 3 kali setelah masuk waktu maghrib pada malam 1 Muharram, Sesiapa yang membaca doa ini maka akan berkaa syaitan, "Telah amanlah anak Adam daripada godaanku pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua malaikat untuk memeliharanya dari fitnah syaitan."


Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Friday, December 26, 2008

FUN BOWLING KASTAM

Perhatian kepada semua ahli Kelab Bowling Kastam Putrajaya.

Kelab akan mengadakan acara Fun Bowling seperti berikut:-

Tarikh : 28 Disember (Ahad)
12.00 tengahari
Tempat : Bangi Super Bowl,Warta Bangi.

Acara berkonsepkan Fun Fair dimana hadiah akan diberi on the spot bagi setiap kategori :
Double strike
3 Spare in a row
Split Conversion


Bagi ahli kelab yang berminat untuk menyertai acara tersebut, bayaran sebanyak RM25 seorang akan dikenakan.


Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Thursday, December 18, 2008

HATI-HATI BILA NAK MAKAN DI KOPITIAM " NISSIN NOODLE TIDAK HALAL"







Hati-hati wahai orang yang mengaku dirinya ISLAM, byk kopitiam pada ketika ini menghidangkan menu yang ada nissin noodle, hati-hati bila menyemak menu ketika nak makan, saya sebagai orang ISLAM, rasa bertanggungjawab pula nak sebar benda ini. So lihatlah gambar diatas. Akhir sekali, hati-hati bila nak makan tu, pastikan makanan anda itu halal dan tidak meragukan kehalalannya. Kalau rasa ragu-ragu makanan itu, maka janganlah makan. Tapi kalau nak kompom halal, carilah produk halal dan MASAK SENDIRI BEB......................
HATI-HATI

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

KES KEPALA BABI DI MELAKA BERULANG LAGI

Kes mengantung kepala babi hutan telah berulang lagi di Melaka pada hari ini 17 Disember 2008. Kali ini kepala babi itu digantung di pagar Sekolah Kebangsaan Pengkalan Balak, Melaka. Penjenayah yang melakukan perkara provokasi tersebut harus di cari hingga ke lubang cacing. Tapi saya amat pelik kerana penjenayah itu masih belum lagi ditemui oleh polis yang dikatakan hebat macam Scotland Yard, walaupun sudah kali ketiga perkara ini berlaku ( kalau tak silap saya ). Kalau perompak tu, cepat pulak di kesan dan ditangkap.
Tapi apa-apa pon saya amat bersetuju benor kalau penjenayah yg melakukan provokasi kepala babi itu di tangkap dengan I.S.A jer. Sebab provokasi yang dia buat tu akan menimbulkan kemarahan orang kampung dan menggugat ketenteraman awam dan boleh berlaku rusuhan. Polis jangan sumbat orang ni di penjara Kajang, tapi disumbatkan kat penjara kamunting (ISA). Sekian


Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Monday, December 1, 2008

THE HIGHEST POSITION OF THE WORLD

Do you know who is sitting in The Highest Position of the World ?!

U.S President ?

NO

Osama Bin Laden ?

NO

UN General Secretary ?

NO

Pope Benedict ?

NO

I Will Tell You

But Please

Don’t Wonder





doubleclick for bigger pic


Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Thursday, November 27, 2008

CAKRA ALAM EXPOSED !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! BY JAMES RANDI





Remember this guy? Those of us who drive past the impressive Cakra Alam HQ at Jalan Jejaka, Taman Maluri, just a few blocks away from Jusco Taman Maluri would usually wonder whether the fella is truly gifted with special powers as claimed by this Ustaz Arif and who has been featured many times before by TV3's Asia Hebat programmes.

Well, it seems that a Korean TV Crew has finally managed to expose the hoaxer for what he truly is?

See for yourself and be aware of such fraudsters in our midst.

What a bloody shame for us to have such a religious looking guy pull a fast one on the unsuspecting masses!

Damn! Imagine the thousands of Malaysians who trusted this chap and got conned!

Watch the video and be outraged! You have the right to be so! What a bloody shame for us all!

JAMES RANDI PAKAR PSIKIK BARAT BERJAYA MENDEDAHKANNYA DALAM SATU PROGRAM DI KOREA, DAN HARI INI DALAM RANCANGAN 360 TV3, USTAZ ARIEF MENAFIKAN, ANDA TATAPI VIDEO KLIP DI ATAS....lu pikirlah sendiri..........................

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Thursday, November 20, 2008

TIP-TIPS KEPIMPINAN YANG BAIK

a/ Pemimpin perlu ada hala tuju iaitu menetapkan visi, misi, objektif dan strategi.
b/ Pemimpin perlu menetapkan budaya kerja
c/ Pemimpin perlu mewujudkan nilai etika dan kumpulan/organisasi
d/ Pemimpin perlu pandai menguruskan konflik dalam kumpulan/organisasi
e/ Pemimpin perlu mewujudkan suasana perpaduan dalam kumpulan/organisasi
f/ Pemimpin perlu pandai mengurus perbelanjaan dalam kumpulan/organisasi
g/ Pemimpin perlu pandai mendorong kumpulannya/organisasi

Kepada yang nak jadi pemimpin tu, tidak kira kumpulan kecil atau besar cuba-cubalah tip ini, kalau nak tahu lebih lanjut, belilah apa-apa buku pengurusan.

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Wednesday, November 12, 2008

TAHNIAH KEPADA JUARA KMK KEBANGSAAN KASTAM DIRAJA MALAYSIA 2008

Sekalung tahniah diatas kejayaan pasukan KMK dari Negeri Selangor ( kumpulan C.E.K.S ) kastegori Pengurusan dan dari Negeri Perlis ( kumpulan G2 ) kategori Teknikal kerana telah menjuarai Konvensyen KMK peringkat Kebangsaan Kastam Diraja Malaysia pada 9 hingga 11 November 2008 bertempat di Menara Kastam, Larkin Johor Bharu. Syabas juga diucapkan kepada KDRM Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur kerana menduduki tempat ke-2 bagi kategori Pengurusan dan Teknikal, manakala tempat ke-3 dimenangi oleh KDRM Johor (G.A.I.A.) bg kategori pengurusan dan KDRM Pulau Pinang (D.A.D.) kategori teknikal. Secara keseluruhannya menurut pendapat ketua panel hakim, terdapat peningkatan tahap laporan yang dipersembahkan dan secara keseluruhannya wujud pengurangan kos mengurus hasil daripada KMK yang dibuat iaitu RM1.7 juta... SYABAS...

Kepada Pasukan Ibu Pejabat ( Kumpulan JMS ) saya secara peribadi selaku Pengurus/Penyelaras Pasukan Ibu Pejabat KMK juga mengucapkan sekalung penghargaan kepada rakan-rakan kerana atas daya usaha, ketabahan, kesabaran, daya kreativiti anda semua, mampu mewakili Ibu Pejabat walaupun tidak memenangi sebarang kemenangan. Bagi saya anda semua telah menang kerana pada tahun ini tidak ada satu pasukan pun dari Ibu Pejabat yg menyahut cabaran KMK melainkan kumpulan KMK JMS dari Bahagian Akaun. Ini menunjukkan kesungguhan kakitangan bahagian Akaun amat tinggi kerana cabaran KMK ini, walaupun terpaksa membahagikan masa antara mesyuarat KMK dan tugasan hakiki. Rakan-rakan sekelian ahli kumpulan JMS, sesungguhnya anda telah mendapat pengalaman yang begitu berharga yang tidak ada di tempat lain. Berbanggalah menjadi ahli KMK kerana ini merupakan satu "value added" anda dan merupakan kelebihan pada diri anda. Yakin dan percayalah pengalaman ini anda akan ingat sehingga anda bersara nanti.

Utk ucapan terakhir, dengan rasa bangga saya ingin menyatakan bahawa terharu dengan usaha anda, dan teruskan keceriaan kita semasa kita berada di Johor

ANDA CERIA , KAMI GEMBIRA



Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Friday, November 7, 2008

KONVENSYEN KMK KDRM 2008

InsyAllah pada 9 November 2008 jam 9.00 pagi saya selaku Pengurus bersama pasukan KMK Ibu Pejabat (JMS) akan berangkat pergi ke Johor Bharu, Johor bagi menyertai Konvensyen Kumpulan Meningkatkan Mutu Kerja (KMK) Peringkat Kebangsaan Kastam Diraja Malaysia bermula dari 9 hingga 12 November 2008. Pada tahun ini Konvensyen akan diadakan di Menara Kastam, Larkin, JB manakala penginapan para peserta di Hotel New York, Johor. Kontinjen Ibu Pejabat akan menaiki bas eksekutif KDRM " Putra Malaysia" dengan semangat dan keluhuran hati untuk cuba memenangi gelaran juara KMK KDRM. Pada tahun 2007, kontinjen Ibu Pejabat telah berjaya meraih Pasukan Persembahan Terbaik di Kelantan, pada tahun ini pula kita akan cuba sedaya upaya untuk memberikan persembahan terbaik bagi menghadapi gergasi KMK dari Negeri Selangor yang menjadi juara pada tahun lalu. Diharapkan segala yang dirancangkan akan berjalan dengan lancar. Terima diucapkan kepada penaja atas sumbangan tuan puan.
Kepada ahli pasukan JMS, Ibu Pejabat " pull up your socks " SELAMAT BERJUANG.

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Friday, October 31, 2008

Wednesday, October 29, 2008

HAYUNAN JAKARTA BANDUNG 2009



Setakat 29 Oktober 2008, dimaklumkan bahawa masih belum lagi mana-mana ahli Kelab yang membayar wang komitmen RM 200.00 untuk persetujuan menyertai hayunan Jakarta bandung. Kepada ahli kelab bowling yang masih belum berbuat demikian, sila berbuat demikian dengan menghubungi saya di talian 88895876 @ 019-3594975 atau kepada Pn hanizah Zainal ext 2115


Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Monday, October 27, 2008

MAJLIS HI TEA BATCH 5 EKSEKUTIF UKM

Pada 26 Oktober 2008 ( Ahad ) JK Kelas Eksekutif Batch 5 UKM telah menganjurkan satu Majlis Hi-Tea di Dewan Pujangga, Kelab Rekreasi UKM (Danau Golf Club)bagi melengkapkan 30% markah subjek Amalan Perhubungan Awam II. Semua pelajar seramai 93 orang telah terlibat dalam Majlis Hi Tea ini dan tetamu jemputan terdiri daripada Pensyarah Subjek sendiri iaitu En. Saipulnizam, wakil PKP En. Hafiz dan Eksekutif Kanan PKP. Saya telah dilantik sebagai Floor Manager Majlis dan aturcaranya iaitu ucapan aluan Syed Kadir Syed Mohammad Selaku Pengarah Projek diikuti dengan ucapan dari En Hafiz, persembahan nasyid oleh murid2 sekolah yang dibimbing oleh saudara Nurul Adli, persembahan silap mata oleh saudara Rais, cabutan nombor bertuah dan penyampaian cenderahati dari pihak kami kepada tetamu jemputan.

Hi Tea UKM


double click photo for slideshow

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

RUMAH TERBUKA KASTAM PUTRAJAYA

Ibu Pejabat Kastam Diraja Malaysia telah mengadakan rumah terbuka Kastam pada 24 Oktober 2008 bertempat di ruang foyer KDRM. Semua warga Kastam telah turut sama menjayakan majlis ini dengan dihadiri juga mantan Ketua Pengarah Kastam iaitu Y.Bhg Dato' Ahmad Padzli, Y.Bhg Tan Sri Abdul Halil, mantan TKPK iaitu Dato' Wazir Muaz, Dato' Abdul Rashid Bolong dan ramai lagi mantan pengarah KDRM. KPK Kastam iaitu Dato' Ibrahim Jaapar telah dengan sendiri menyambut tetamu VVIP dan Mantan di tepi jalan masuk ke rumah terbuka. Perasaan amat teruja dan meriah sekali dengan bersama2 KPK baru Kastam.



Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Tuesday, October 14, 2008

AKHIRNYA HARGA MINYAK TURUN , TAPI......

PUTRAJAYA 14 Okt. - Harga runcit petrol RON97 akan diturunkan sebanyak 15 sen seliter iaitu daripada RM2.45 seliter kepada RM2.30 seliter, berkuatkuasa 15 Oktober ini.

Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, harga diesel pula akan dikurangkan sebanyak 20 sen seliter iaitu daripada RM2.40 seliter kepada RM2.20 seliter.

``Petrol RON92 pula akan dikurangkan sebanyak 10 sen seliter iaitu daripada RM2.30 seliter kepada RM2.20 seliter,'' katanya dalam satu kenyataan hari ini. - Utusan

Semoga kerajaan kerajaan sekarang nie memantau kenaikan barang-barang yang sudah naik tapi tak turun-turun. kita lihat nanti apakah pak menteri KPDNHEP berjaya mengatasi masalah ni.

p/s saya jangka boleh turun sampai RM 1.90, mcm asal atau kurang lagi. cepat naik tapi lambat kendur......





Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

SURAT ASAL RASULULLAH SAW ... menarik !!!!!!!!



Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Monday, October 13, 2008

CARA MENARIK PEMBACA

Semua sedia maklum bahawa blog yang dihasilkan adalah supaya ada pembaca. Kadang-kadang orang ramai tidak mengetahui kewujudan blog anda. Jika orang tidak tahu, macam mana orang nak buka blog anda. Jadi, anda perlulah berikhtiar untuk menghebahkan blog anda kepada umum.

Anda boleh gunakan berbagai cara untuk menghebahkan mengenai blog anda. Antaranya ialah:

* Submit kepada search engine. Maksudnya di sini ialah, anda beritahu kepada search engine tersebut alamat blog anda dan apa isi kandungannya. Contoh yang anda boleh gunakan ialah seperti; Google, Yahoo, SrcubTheWeb, dan sebagainya. Anda juga boleh menggunakan perkhidmatan SubmitExpress untuk lebih cepat.
* Submit kepada Online Directory. Contohnya ialah DMOZ Open Directory Project.
* EMail atau SMS atau mail biasa . Beritahu rakan-rakan anda mengenai kewujudan blog anda. Tetapi jangan SPAM, gunakan cara yang bersih supaya anda disenangi. Anda juga boleh mempromosikan blog anda dengan meletakkan alamat blog anda diruangan signature
* Forum atau Web Iklan. Daftar dan promosikan di dalam ruangan forum atau web-web iklan. Contohnya:
IklanPercuma
IklanFree
FreeIklan
E-Iklan
AdPost
Iklan101
MyKedai2U
Macam2Ada
Iklan
BKClassified
CariComMy
IklanCoUk
IklanNet
IklanMalaysia
JomIklan
Network54
HotClassified
MyIklan

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

HARGA MINYAK TAK TURUN LAGI KER ?

jawapannya LU PIKIRLA SENDIRI........

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

AMAZING SHOT TIGER WOOD






Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Thursday, October 9, 2008

HAYUNAN JAKARTA BANDUNG 2009




Lawatan Muhibbah " HAYUNAN JAKARTA BANDUNG 2009 "

Kepada ahli yang berminat sila membuat pembayaran komitmen / deposit sebanyak RM 200.00 bermula 21 Oktober 2008 sebagai persetujuan menyertai lawatan ini.
Ahli-ahli yang telah membuat bayaran komitmen / deposit boleh membayar secara ansuran bulanan bermula November, Disember, Januari dan Februari sehingga amaun RM 1,500.00 mencukupi.

Pertanyaan dan Pembayaran boleh dibuat kepada :

1/ Puan Hanizah Zainal ( Bahagian Akaun Aras 5 Selatan ) Setiausaha Kelab ext 2115
2/ En. Nor Amran Abdullah ( Bahagian Akaun Aras 5 Selatan ) Bendahari Kelab
03-8889 5876
merangkap
Pengarah Projek HAYUNAN JAKARTA BANDUNG



Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Monday, October 6, 2008

EID MUBARAK

Berhari raya tahun ini,macam hari-hari raya tahun lepas , cuma 2008 nie ada special sikit pasal, semua adik beradik sebelah mak berkumpul di Kampong Durian Gasing, Petaling, Kuala Kelawang, Jelebu, Negeri Sembilan. Maklumlah tahun2 lepas ada yang balik kampong mertua, tapi tahun ni semua balik kecuali beberapa cucu tak dapat pulang kerana bekerja. Memang seronok sangat tahun nie , pasal dapat berkumpul beramai ( nanti gambar akan menyusul ). InsyAllah pada tahun ini adik beradik belah mak akan buat korban lembu pada hari raya aidiladha pada awal bulan Disember 2008.

Adios

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Thursday, September 25, 2008

DATO' IBRAHIM JAAPAR DILANTIK KETUA PENGARAH KASTAM MALAYSIA YANG BARU

Kalau dah rezeki tu, mmg rezeki, semuanya ini ketentuan Allah, walaupun dah pencen. Dan sememangnya dari tahun lepas patut jadi KPK Kastam, Apa apa pun tahniah di ucapkan kepada Y.Bhg Dato' Ibrahim Jaapar diatas pelantikan sebagai Ketua Pengarah Kastam Malaysia berkuatkuasa 3 Oktober 2008.

SYABAS DAN TAHNIAH DATO' IBRAHIM JAAPAR
layari BERNAMA.COM.MY untuk maklumat penuh.

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

Selamat hari Raya AidilFitri Maaf Zahir Dan Batin.
Berhati-hati di Jalanraya.


Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Monday, September 8, 2008

KENAIKAN YG MELAMPAU HARGA KUIH DI BAZAAR RAMADHAN

Umum ketahui bahawa, sekarang ini harga kuih muih yang dijual di Bazaar Ramadhan adalah RM 2.00 bagi 5 keping kuih. Ini merupakan satu perubahan yang mendadak, mana-mana gerai menjual kuih dengan harga yang sama, tak kira apa jenis. Nak salahkan peniaga, tak boleh jugak sebab barangan pengguna dah naik, jadi mereka ini terpaksa naikkan harga. Jadik , yang menanggung adalah pengguna seperti saya dan semalaysia. Kenapa naik ?... semestinya harga minyak naik..., maklumlah gula, tepung, telur, kelapa, gula Melaka, serbuk penaik, pewarna makanan, garam, beras, semuanya diangkut dari kilang menggunakan lori atau pengangkutan yang guna petrol dan diesel, manakala production machine menggunakan jentera yg mungkin guna petrol atau diesel ataupun generator yg menggunakan kuasa diesel dan sebagainya. Memanglah kita akui.

Berbalik kepada cerita kuih pulak, peniaga nie dah macam bersekongkol jual harga kuih Rm 2.00 untuk 5 keping kuih, itu saya terpaksa AKUR...kerana kita pengguna tak ada pilihan. TAPI ADA SATU GERAI DI PUTRAJAYA DI BAZAAR RAMADHAN ( LOT MANA SATU DAH LUPA...) ADA KER MAKCIK TU JUAL KUIH 4 KEPING RM2.00, KECIK PLAK TU... AKU BEDERAU DARAH DENGAR MAKCIK TU KATA RM 2.00 UTK 4 KEPING KUIH. Jangan ler cekik darah makcik oiiiiii......semua kuih dia laku plak tu... CISSS, entah sedap entah tidak.

MORALNYA....jangan ler bulan Ramadhan ini nak untung giler2 makcik oiiii, tanamkan sifat jariah bulan posa tu, sambil meniaga sambil dapat pahala...BUKAN KER BEGITU !!!



Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Friday, August 29, 2008

TAHNIAH KEPADA KDRM SEBAGAI TUAN RUMAH

Pada 25 dan 26 Ogos 2008, KDRM HQ khususnya Bahagian Akaun telah diberi amanah untuk menganjurkan Mesyuarat Pengarah dan Ketua-ketua Akauntan Pejabat Perakaunan Malaysia yang berlangsung selama dua hari di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya. Hasil dari meeting post mortem pada 27 Ogos 2008, didapati secara keseluruhannya penganjuran adalah amat berjaya pihak JANM dan pengurusan tertinggi KDRM memuji penganjuran dikalangan staff Bahagian Akaun. Tahniah diucapkan kepada 25 orang AJK termasuk JK Kecil. Begitu juga Majlis Makan @ Taklimat Core Business KDRM yang disampaikan oleh Dato' Seri Ketua Pengarah Kastam pada malam 25 Ogos 08 di Hotel Equatorial Bangi, PENGLIBATAN TUAN PUAN AMAT SAYA HARGAI !!!! Terima Kasih



Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

SEBAB WAJIB BERPUASA

Diwajibkan puasa Ramadhan oleh salah satu daripada beberapa sebab berikut :

1) Telah sempurna bulan Syaaban 30 hari , atau
2) Nampak anak bulan Ramadhan. Ini nisbah kepada orang yang melihatnya walaupun ianya
fasiq. atau
3) Sabit melihat anak bulan Ramadhan pada hukum syarak dengan saksi yang adil. Ini
nisbah kepada orang yang tidak melihatnya, atau
4) Diberitahu melalui beberapa alamat bagi menunjukkan bermulanya bulan Ramadhan
seperti melihat lampu dipasang dimenara, atau mendengar meriam, atau sebagainya
mengikut adat kebiasaan yang digunakan

sUMBER Kitab Matla' Al-Badrain

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Wednesday, August 27, 2008

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK

Tarikh melihat anak bulan Ramadan bagi menentukan permulaan berpuasa bagi umat Islam di Malaysia tahun ini ditetapkan pada petang Ahad, 31 Ogos ini bersamaan 29 Syaaban 1429 Hijrah.

Lokasi melihat anak bulan Ramadan yang telah diperkenankan oleh Majlis Raja-Raja ialah Pontian Kecil di Johor, Balai Cerap Al-Khawarizmi di Tanjung Bidara, Melaka; Telok Kemang, Port Dickson, Negeri Sembilan; Menara Kuala Lumpur di Kuala Lumpur; Bukit Melawati di Kuala Selangor, Pulau Angsa di Daerah Kuala Selangor dan Bukit Jugra, Banting di Selangor dan di lain-lain tempat diseluruh negara

Posa jangan tak posa.......

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

TAHNIAH DATO SERI ANWAR IBRAHIM


PERMATANG PAUH: Datuk Seri Anwar Ibrahim yang berkempen menggunakan tema Merdekakan Rakyat dan moto "Ke Putrajaya Bermula di Permatang Pauh" - kembali muncul sebagai Ahli Parlimen Permatang Pauh - selepas 'berehat' selama 10 tahun dengan majoriti 15,671 undi.

Bekas Timbalan Perdana Menteri itu mengatasi majoriti lebih 13,000 undi yang dicatatkan oleh isterinya Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail dalam pilihan raya umum 8 Mac lalu.

sUMBER : mSTAR oNLINE


Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Sunday, August 24, 2008

MSKK GOLF CHALLENGE 2008

Majlis Sukan dan Kebajikan Kastam KUala Lumpur pada hari ini telah berjaya menganjurkan Pertandingan Golf " MSKK GOLF CHALLENGE 2008 " bertempat di Kinrara Golf Club, Puchong dengan jayanya. Saya bersama Tuan Presiden (Mohd Hisham) telah menyertai pertandingan tersebut yang mana tee off telah bermula jam 3.00 petang secara shot gun. Jadual pada awalnya bermula pada 1.40 petang telah ditunda pada jam 3.00 petang ekoran hujan lebat yang melanda (RAHMAT DARI ALLAH S.W.T). Jam 7.00 malam siren penamat telah dibunyikan menandakan perlawanan terpaksa dihentikan, walaupun terdapat baki dua lagi lubang. Elok jugak ler diaorang berhentikan sebab nak solat Asar. Ramai dari kalangan staff Kastam yang mengambil bahagian. Juara keseluruhan dimenangi oleh Dato' Mohd Rajiun, Bekas Pengarah Kastam WPKL. Saya pula dapat rezeki dari ALLAH SWT iaitu sebuah trofi 2nd Runner Up dan voucher dari Metrojaya ( yg sepatutnya dimenangi oleh kastam tapi dibatalkan sebab orang kastam tak boleh dapat hadiah, so hadiah trofi dijadikan hadiah LUCKY DRAW )
ALHAMDULILLAH

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj

BOWLING PERSAHABATAN KELAB BAHAGIAN AKAUN

Pada 22 Ogos 2008 ( Jumaat ) jam 6.00 petang ( tapi lewat sikit ) telah diadakan satu pertandingan bowling persahabatan anjuran Kelab SUkan dan Kebajikan Bahagian AKaun, KDRM, Putrajaya di ARL Bowl, Alamanda Putrajaya. Tujuan diadakan adalah untuk mempereratkan lagi hubungan sesama staff Akaun dan mempertajamkan lagi skill permainan bowling. Sebenarnya, pertandingan ini bukannya untuk mencari pemenang mutlak, akan tetapi semata-mata untuk mengeratkan persahabatan Kelab Bahagian Akaun. Apa-apa pun tahniah kepada semua warga bahagian Akaun yang mengambil bahagian. Pemenang saya tak dapat nak sebutkan pasal balik awal sikit sebab nak pergi ambil kain batik kat Pelabuhan Klang...... HEHEHEHE



Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

SENARAI RAJA TERKAYA DI DUNIA

1. King Bhumibol Adulyade of Thailand
2. Sheikh Khalifa Bin Zayed Al-Nahyan of the United Arab Emirates
3. King Abdullah Bin Abdulaziz of Saudi Arabia
4. Sultan Haji Hassanal Bolkiah of Brunei
5. Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum of Dubai
6. Prince Hans-Adam II von und zu Liechtenstein of Liechtenstein
7. Sheikh Hamad Bin Khalifa Al Thani of Qatar
8. King Mohammed IV of Morocco
9. Prince Albert II of Monaco
10. Sultan Qaboos bin Said Al Said of Oman


Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Saturday, August 23, 2008

TAE KWON DO +80 MILIK KOREA

Cha Dong Min dari Republik Korea telah memenangi pingat Emas dan merupakan kemenangan yang pertamanya dalam kejohanan yang besar. Beliau telah mengalahkan Juara Eropah Alex Nicolaidis dari Greece dengan kemenangan 5 berbalas 4 dalam acara Lelaki atas 80 KG. TAHNIAH KEPADA BELIAU

Alex Nikolaidis merupakan pemegang pingat perak 2004 di Athens, Greece dgn kekalahan juga kpd peserta Korea dgn KO. Saksikan klip Video peserta Greece kalah pada tahun 2004 di bawah :





Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Thursday, August 21, 2008

BOWLING PERSAHABATAN BAHAGIAN

Pada 22 Ogos 2008 jam 5.30 petang akan diadakan pertandingan bowling persahabatan anjuran Kelab Sukan dan Kebajikan Bahagian Akaun, KDRM. Difahamkan sebanyak 25 peserta akan menyertai pertandingan tersebut di ARL Bowl, Alamanda, Putrajaya. Hadiah berupa hamper bagi tempat PERTAMA HINGGA KESEPULUH manakala semua peserta akan menerima hadiah goodies bag yang mengandungi cenderahati bagi menghargai ahli Kelab yang menyertai pertandingan ini.

SEMUA YANG BAKAL BERTANDING DIHARAPKAN BERJAYA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
adios

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Tuesday, August 19, 2008

Petikan dari BILL GATES

CUBA ANDA RENUNG-RENUNGKAN PETIKAN INI


The Moment you are in Tension
You will lose your Attention
Then you are in total Confusion
And you will feel Irritation
Then you will spoil personal Relation
Ultimately, you won't get Co - Operation
Then you will make things Complication
Then your blood pressure may raise Caution
And you may have to take Medication
Instead, understand the Situation
And try to think about the Solution
Many problems will be solved by Discussion
This will work out better in your Profession
Don't think it's my free Suggestion
It's only for your Prevention
If you understand my Intention
You will never come again to Tension



- Bill Gates BILLIONAIRE MICROSOFT



Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Tuesday, August 12, 2008

MAJLIS SEPETANG BERSAMA PENASIHAT

Pada hari ( Jumaat 15 Ogos 2008 )ini selepas perbincangan dan keputusan mesyuarat exco bowling pada pagi tadi, majlis sepetang bersama Penasihat Bowling tetap akan dilaksanakan, majlis ramah mesra bersama ahli kelab bowling akan tetap berlangsung,Tuan Presiden dengan berbesar hati akan memaklumkan aktiviti semasa dan aktiviti akan datang untuk semua ahli Kelab. Kepada semua ahli kelab Bowling Ibu Pejabat, datanglah beramai-ramai ke Bilik Eksekutif Lounge di aras 3 Selatan, jamuan disediakan.

Dan jangan lupa pada 19 Ogos 2008 (SELASA) siri latihan Bowling kali ke-7 akan berlangsung di ARL Bowl, Alamanda DATANG... JANGAN TAK DATANG....

ADIOS

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Sunday, August 10, 2008

LAGU OLIMPIK malaysia version

video

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

OLYMPIC 08.08.08 CHINA

Bermulah tirai sukan Olimpik Beijing 2008, dengan bermula satu era moden sukan dunia,dengan gahnya Stadium Sarang Burung dan Kiub yang bersebelahan, diyakini Negara China dapat menjuarai pungutan pingat dari kalangan semua negara bertanding khususnya Emas. Permulaan persembahan malam perasmian yang saya rasa amat-amat berpuashati, seperti menonton filem sejarah awal Negera China hinggalah ke China Moden kini. Penggunaan efek khas amat menakjubkan dengan pelari yg membawa obor di ikat dengan tali dan berlari hingga ke bumbung Stadium sehinggalah menyalakan obor Sukan Olimpik. Sukan Olimpik akan berlangsung dari 8 Ogos hingga 24 Ogos 2008, dengan harapan agar Malaysia, setidak-tidaknya membawa pulang apa-apa pingat tidak kira apa warna sekalipun.

MALAYSIA BOLEH....................!!!!! SAKSIKAN DI BAWAH INI VIDEO KLIP HEROES OLIMPIK DAN KLIP SETERUSNYA SEORANG ATLIT JUDO YANG MEMENANGI EMAS.( SANGAT MENARIK )

video

video

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Thursday, August 7, 2008

Wednesday, August 6, 2008

Perlawanan Futsal Muhibbah Bahagian Akaun

Pada 5 Ogos 2008 bermula jam 9.00 malam bertempat di Pusat Komuniti Cyberjaya, satu perlawanan muhibbah di antara Pasukan Gagak Hitam VS Kuda Putih telah berlangsung dengan jayanya. Seramai hampir 20 orang pemain Bhgn Akaun dan beberapa pemain import Bahagian lain turut serta dalam menjayakan perlawanan yang amat memenatkan ( maklumlah enjin 1.3, mana taknya main kejap dah pancit ). Itu takpe, yang penting sokongan padu pemain dengan kerjasama yang diberikan amatlah membanggakan, hubungan yang mesra telah diterjemahkan ketika perlawanan berlangsung dan ketika tamat perlawanan. Saksikan klip video di bawah.
Kalah menang adat bertanding.

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM
video

Tuesday, August 5, 2008

Perlawanan Futsal

Pada hari ini 5 Ogos 2008 Selasa, akan diadakan perlawanan FUTSAL muhibbah antara kakitangan Bahagian Akaun, Ibu Pej. KDRM yang berlangsung di Cyberjaya Community Centre jam 9.00 malam. Team A dan team B bertarung.... apa2 pon
maklumat selanjutnya atau keputusannya akan dimaklumkan kelak



Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Monday, August 4, 2008

Martial Arts


Saya sebenarnya di dalam hati kecil ini perasaan membuak-buak untuk meneruskan perjuangan saya dalam ilmu seni pertahanan diri, berada di kota pusat pentadbiran kerajaan persekutuan putrajaya, membantutkan hajat saya untuk mencari mencari ilmu ini. Badminton, futsal, bowling dan yang terkini golf kini menjadi sukan saya. Akan tetapi ilmu pertahanan diri sebenarnya yang sedang tercari-cari. Maklumlah basic pertahanan diri begitu mendalam dalam hati ini. Bukan apa, saya menjadi puas kalau dapat mencari ilmu ini. Majalah seni beladiri keluaran Azlan Ghanie Sdn. Bhd dilanggan setiap bulan. CD Senaman Tua sudah pun dibeli di pejabatnya di Danau Kota. Tapi CD, tak puas tengok..... nak belajar direct... masa ada kursus kejurulatihan Senaman Tua bulan ......( lupa lak ) tak dapat join, pasal ada exam semester di UKM. So, mencari jugalah, tadi masa minum dengan kawan di Presint 9 ( food court ) belakang mamak kembar, ada nampak org pakai baru t shirt silat 4 orang, tapi tak sempat nak tanya, mungkin ada kelas silat kot kat sini.

Takpe satu hari nanti ada ler, 2 tahun lepas ada gak pergi kat Puchong ( Gelanggang Pusaka Gayong ) tapi member yg bawak tu, dah tukar Sg. Petani. Melepas..... Anyway for this moment focusing on bowling and golf.

Wassalam


Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Tuesday, July 29, 2008

Tempahan dodol BERMULA

aSSALAMUALAIKUM WRH. WBT

Kepada semua teman2 sekalian, tempahan untuk dodol Melaka yang diberi nama DODOL NENEKKU telah bermula


Harga

Bekas kecil bulat RM 2.00

1/2 kilo RM 12.00

1 kilo RM 22.00


Sesuai untuk tempahan hari raya, goodies orang kahwin, hadiah kepada orang dsb




Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Monday, July 21, 2008

ISU-ISU TERKINI MENENGGELAMKAN KESENGGSARAAN RAKYAT

Saya sampai satu peringkat sudah mula boring dan geram pada paper arus perdana kerana cerita2 liwat, fitnah, sana tak betul sini tak betul..... meluatnya... Sebab apa berita2 sensasi ini telah meneggelamkan kesengsaraan rakyat akibat kenaikan harga minyak.
Buat masa sekarang ni, apa2 topik yang dibincangkan adalah terarah kepada cara macam mana nak meningkatkan taraf ekonomi rakyat. Semalam adik saya bagitau, geng2 dia dah mula menceburi bidang ternakan cacing, lintah, tanam serai @ wangi, buluh mas, lembu, unit trust laaa. Ini menunjukkan bahawa sebenarnya rakyat kini terdesak dan ingin keluar dari belenggu ekonomi sekarang. ( tapi baguih jugak kan , agar rakyat lebih kuat berusaha ). Itu yang mampu nak bisnez kecik2, tapi bagi orang kampung yg takde harta camna.......
Kesian rakyat kerajaan mengatakan kita diberi SUBSIDI, kalau syarikat dinamakan INSENTIF, sama ler tu. Walau apa pon yang terjadi sebagai rakyat, kita wajib berbuat sesuatu untuk meningkatkan ekonomi kita.

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Friday, July 18, 2008

ALUMNI Maahad Al-Ehya Al-Karim

Pada 17 Julai 2008 jam 3.30 petang, julung julung kalinya, satu mesyuarat Penubuhan ALUMNI SM (A) Maahad Al-Ehya Al-KArim telah diadakan dan dipengerusikan oleh Tuan Pengetua Hj Johari Bin Samad. Lebih kurang 17 orang hadir di mesyuarat tersebut.
Agenda :
1. Penubuhan JK Penaja ALUMNI M.E.K.A.R
2. Penyediaan Draf Undang-undang Peraturan Pertubuhan ALUMNI M.E.K.A.R
3. Penetapan tarikh mesyuarat ke-2 dan tarikh majlis perjumpaan jamuan hari raya ALUMNI

JK PENAJA ALUMNI M.E.K.A.R

pENGERUSI : Abdul Hamid
N. Pengerusi : Abdul Malek Taha
Setiausaha : Siti Nor Aida Md Yusof
Pen. Setiausaha : Aishah Md Noor
Bendahari : Mohd Hafith Alias
AJK : Nor Amran Abdullah -Mohd Nizam Mokhtar
MOhd Rizalman Syed -Rohana Abdul Rahman
Suzana Yayah -Rahman
Jupri Amsah
Azhar Ahmad
Johari Siman
Faizal HArom
Sabaruddin Md. Isa

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Tuesday, July 8, 2008

10 cara untuk mengetahui org berbohong

Experts have 10 tips that can let you know
if someone isn't telling you the whole truth.


J.J. Newberry was a trained federal agent, skilled in the art of deception detection. So when a witness to a shooting sat in front of him and tried to tell him that when she heard gunshots she didn't look, she just ran -- he knew she was lying.
How did Newberry reach this conclusion? The answer is by recognizing telltale signs that a person isn't being honest, like inconsistencies in a story, behavior that's different from a person's norm, or too much detail in an explanation.
While using these signs to catch a liar takes extensive training and practice, it's no longer only for authorities like Newberry. Now, the average person can become adept at identifying dishonesty, and it's not as hard as you might think. Experts tell WebMD the top 10 ways to let the truth be known.


Tip No. 1: Inconsistencies
"When you want to know if someone is lying, look for inconsistencies in what they are saying," says Newberry, who was a federal agent for 30 years and a police officer for five.
When the woman he was questioning said she ran and hid after hearing gunshots -- without looking -- Newberry saw the inconsistency immediately.
"There was something that just didn't fit," says Newberry. "She heard gunshots but she didn't look? I knew that was inconsistent with how a person would respond to a situation like that."
So when she wasn't paying attention, he banged on the table. She looked right at him.
"When a person hears a noise, it's a natural reaction to look toward it," Newberry tells WebMD. "I knew she heard those gunshots, looked in the direction from which they came, saw the shooter, and then ran."
Sure enough, he was right.
"Her story was just illogical," says Newberry. "And that's what you should look for when you're talking to someone who isn't being truthful. Are there inconsistencies that just don't fit?"


Tip No. 2: Ask the Unexpected
"About 4% of people are accomplished liars and they can do it well," says Newberry. "But because there are no Pinocchio responses to a lie, you have to catch them in it."
Sir Walter Scott put it best: "Oh what a tangled web we weave, when first we practice to deceive!" But how can you a catch a person in his own web of lies?
"Watch them carefully," says Newberry. "And then when they don't expect it, ask them one question that they are not prepared to answer to trip them up."


Tip No. 3: Gauge Against a Baseline
"One of the most important indicators of dishonesty is changes in behavior," says Maureen O'Sullivan, PhD, a professor of psychology at the University of San Francisco. "You want to pay attention to someone who is generally anxious, but now looks calm. Or, someone who is generally calm but now looks anxious."
The trick, explains O'Sullivan, is to gauge their behavior against a baseline. Is a person's behavior falling away from how they would normally act? If it is, that could mean that something is up.


Tip No. 4: Look for Insincere Emotions
"Most people can't fake smile," says O'Sullivan. "The timing will be wrong, it will be held too long, or it will be blended with other things. Maybe it will be a combination of an angry face with a smile; you can tell because their lips are smaller and less full than in a sincere smile."
These fake emotions are a good indicator that something has gone afoul.


Tip No. 5: Pay Attention to Gut Reactions
"People say, 'Oh, it was a gut reaction or women's intuition,' but what I think they are picking up on are the deviations of true emotions," O'Sullivan tells WebMD.
While an average person might not know what it is he's seeing when he thinks someone isn't being honest and attribute his suspicion to instinct, a scientist would be able to pinpoint it exactly -- which leads us to tip no. 6.


Tip No. 6: Watch for Microexpressions
When Joe Schmo has a gut feeling, Paul Ekman, a renowned expert in lie detection, sees microexpressions.
"A microexpression is a very brief expression, usually about a 25th of a second, that is always a concealed emotion," says Ekman, PhD, professor emeritus of psychology at the University of California Medical School in San Francisco.
So when a person is acting happy, but in actuality is really upset about something, for instance, his true emotion will be revealed in a subconscious flash of anger on his face. Whether the concealed emotion is fear, anger, happiness, or jealousy, that feeling will appear on the face in the blink of an eye. The trick is to see it.
"Almost everyone -- 99% of those we've tested in about 10,000 people -- won't see them," says Ekman. "But it can be taught."
In fact, in less than an hour, the average person can learn to see microexpressions.


Tip No. 7: Look for Contradictions
"The general rule is anything that a person does with their voice or their gesture that doesn't fit the words they are saying can indicate a lie," says Ekman. "For example, this is going to sound amazing, but it is true. Sometimes when people are lying and saying, 'Yes, she's the one that took the money,' they will without knowing it make a slight head shake 'no.' That's a gesture and it completely contradicts what they're saying in words."
These contradictions, explains Ekman, can be between the voice and the words, the gesture and the voice, the gesture and the words, or the face and the words.
"It's some aspect of demeanor that is contradicting another aspect," Ekman tells WebMD.


Tip No. 8: A Sense of Unease
"When someone isn't making eye contact and that's against how they normally act, it can mean they're not being honest," says Jenn Berman, PhD, a psychologist in private practice. "They look away, they're sweating, they look uneasy ... anything that isn't normal and indicates anxiety."


Tip No. 9: Too Much Detail
"When you say to someone, 'Oh, where were you?' and they say, 'I went to the store and I needed to get eggs and milk and sugar and I almost hit a dog so I had to go slow,' and on and on, they're giving you too much detail," says Berman.
Too much detail could mean they've put a lot of thought into how they're going to get out of a situation and they've crafted a complicated lie as a solution.


Tip No. 10: Don't Ignore the Truth
"It's more important to recognize when someone is telling the truth than telling a lie because people can look like they're lying but be telling truth," says Newberry.
While it sounds confusing, finding the truth buried under a lie can sometimes help find the answer to an important question: Why is a person lying?
These 10 truth tips, experts agree, all help detect deception. What they don't do is tell you why a person is lying and what the lie means.
"Microexpressions don't tell you the reason," says Ekman. "They just tell you what the concealed emotion is and that there is an emotion being concealed."
When you think someone is lying, you have to either know the person well enough to understand why he or she might lie, or be a people expert.
"You can see a microexpression, but you have to have more social-emotional intelligence on people to use it accurately," says O'Sullivan. "You have to be a good judge of people to understand what it means."


Extra Tip: Be Trusting
"In general we have a choice about which stance we take in life," says Ekman. "If we take a suspicious stance life is not going to be too pleasant, but we won't get misled very often. If we take a trusting stance, life is going to be a lot more pleasant but sometimes we are going to be taken in. As a parent or a friend, you're much better off being trusting rather than looking for lies all the time."



Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Saksikan Teknik Tempur

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM
video video video

Friday, July 4, 2008

Sekarang ni Negara dah macam2 tuduh menuduh

Semua orang tahu, negara ketika ini agak kalut tentang tuduhan terhadap orang itu dan orang ini. Saya rasa ini lagi satu isu yang cuba diungkitkan bagi rakyat melupakan kenaikan harga minyak, kerapuhan kepimpinan UMNO dan penantian Kerajaan Persekutuan yang baru dan bermacam-macam lagi. Permainan politik memang begitu, dalam kesibukan kita memfokuskan isu ini, tup... tup.... keluar isu baru .... yang kita tak sangka-sangka. Isu harga beras naik, harga gas minyak naik, harga tambang bas / van sekolah naik, harga bayaran itu dan ini semuanya naik telah pun disampingkan oleh akhbar arus perdana. Soo......... adakah ketika ini rakyat dah boleh terima kenaikan harga minyak ??????????? TIDAK..!!!!!!!!!!
Apa yg yang diutarakan oleh akhbar sepanjang minggu ini adalah jelas tentang isu satu perebutan kuasa politik antara dua pihak dengan diselangi tuduhan yang yang macam tak masuk akal atau logik. Yang si BUDAK mentah tu mengaku dah diliwat oleh Mantan TPM... Aduhh.... pedihnya mendengar berita ini. Satu perkara yg bermain difikiran saya, kalau masa budak tu nak kena liwat dengan ANWAR, ko katalah pd ANWAR tak boleh.. ini ko tonggeng jer.... macam tak logik jer laaaa. Kalau betul BUDAK itu benar elokklah bersumpah dengan Waallahi.. Wabillahi.. Watallahi.. bersumpah utk bersedia dilaknat sekiranya tuduhan tidak benar, begitu juga Mantan TPM Anwar Ibrahim.
Wahai BUDAK dosa menuduh ni sama macam "Tuduhan Qazaf" , dalam hukuman Hudud kena sebat 80 kali dan dinafikan menjadi saksi. Dalam tu pulak kena ada 4 orang saksi.
Nauzubillah teruk kes ini

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Wednesday, July 2, 2008

Kelahiran Anak Ke-3


Assalamualaikum Wr.Wbt

Pada 27 Jun 2008 ( Jumaat ) saya telah menerima cahayamata yang ke 3 saya yang diberi nama ALI NAUFAL bermaksud ( ALI= ketinggian / menantu dan sahabat Nabi, NAUFAL= dermawan ). Baru semalam saya mendapat ilham menamakan anak saya ini. Lahir di Hospital Putrajaya jam 1.55 petang dan berat 3.39 Kilogram. Kelahiran normal.

BarakaAllah..................... ALLAHU AKBAR



Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Tuesday, June 24, 2008

Perkembangan silat Melayu dalam HISTORY CHANNEL

Beberapa bulan lalu pihak History Channel ( yang ada di Saluran Astro ) telah melakukan penggambaran mengenai Silat Melayu. Sila layari klik www.youtube.com/watch?v=oUYufcW0Rh4

Dua krew mat salleh telah merantau ke seluruh Malaysia bagi menjayakan siri ini dengan kerjasama dari Saudara Azlan Ghani ( pengasas Majalah Beladiri), Pertubuhan Silat Seni Gayong Malaysia dan lain2 perguruan turut memberi bantuan bagi menjayakan penggambaran ini. Anda juga boleh layari youtube SALURAN "tHE HISTORY CHANNEL tV"

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

sEMBANG2 KEPAYAHAN

Kerajaan baru-baru ini telah mengeluarkan beberapa plan tindakan untuk mengimbangi kenaikan harga petrol dan diesel dan bagi mengurangkan bebanan rakyat seperti rebat tunai di pejabat pos, kawalan harga subsidi dan lain-lain lagi. Sebagai rakyat Malaysia saya berpendapat kerajaan begitu susah payah terpaksa melaksanakan perkara tersebut demi untuk rakyat, bagi saya kan senang kalau tak dinaikkan harga minyak, takpayah ler kerajaan di hentam sebegitu teruk oleh rakyat. Saranan perbelanjaan berhemat yang diwar-warkan oleh kerajaan juga adakah ianya sekadar saranan, baru-baru ini Kememterian Kewangan telah mengeluarkan Pekeliling Perbendaharaan Bil 9 Tahun 2008 iaitu mengenai perbelanjaan berhemah. Ini satu perkara yang amat baik sekali untuk kerajaan, tapi jangan ada pulak yang tak mematuhi peraturan ini, oleh itu Ketua jabatan atau lebih tepat lagi ketua Bahagian dan Cawangan haruslah bertindak dengan lebih proaktif dengan memaklumkan kepada staff masing-masing. Jangan sekadar pekeliling jer keluar.
Sebagai Ketua Jabatan, bahagian dan Cawangan haruslah mengambil tindakan pro aktif seperti contoh menggunakan draf paper kalau buat memo, photostat kertas biarler guna muka depan dan belakang, mengurangkan penggunaan kertas tu ( kertas DOUBLE A akan naik nanti ) lampu dipadam pada waktu tengahari/lunch ( bagi yg ada bilik ) bagi ruang besar tak dapat nak nolong sebab centralize.
Tapi kan saya ada dengar satu cerita, betul atau tidak waAllahu A'lam ada satu jabatan ni beli satu binatang hidup harganya hingga 5 angka , pada minggu lepas MasyaAllah. Mintak-mintak ler Ketua Jabatan tu tarik balik pembelian binatang hidup tu, sebab Kerajaan baru jer announce berjimat cermat......
Anyway apa-apa pon kenaikan harga minyak ni, memang memberikan kesan dalam kehidupan saya seharian, time bawak kereta jer mesti pandang meter minyak. Saya berharap agar plan kerajaan ni sampai kepada rakyat dan tidak hanya pemgumuman saja. YANG PALING PENTING BERAS, HARGA MESTI TURUN !!!!!!!!!!! KITA ORANG MALAYSIA MAKAN NASI, KERAJAAN PATUT AMBIL BALIK BERNAS TU, MMG TAK PATUT HARGA BERAS NAIK, HARI2 MAKAN BEB




Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Monthly Medal Bowling

Kepada semua ahli Kelab Bowling KDRM,Ibu Pejabat pada 19 Julai ini akan diadakan Monthly Medal bertempat di Warta, Bangi. Semua ahli kelab adalah dijemput hadir dengan bayaran RM20.00. Dapatkan borang penyertaan dari dari Jukie ( Caw. Kewangan ) Rahana ( CTM ).

Untuk makluman terdapat beberapa ahli yang masih belum lagi bayar yuran keahlian, walaupun borang mereka telah dihantar kepada Setiausaha

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Thursday, June 12, 2008

Gaji 2 kali sebulan

Mungkin terlalu awal untuk mengkritik, tapi saya rasa kalau ada pilihan lebih elok laa.. gaji dapat sebulan sekali sebab dah la potong banyak, jadi sikit pulak kalau bayar dua kali, lagipun tak ada keperluan nak gaji dua kali. Kita dah buat perancangan budget sendiri bulanan, jadi susah ler. Kalu gaji naik takpe laa... dgr citer kalau gaji 2 kali bank pon untung sebab caj duit masuk, lepas tu yang kita guna ATM byk kali pulak kena caj. Itu sahaja pandangan saya, bukan hasutan. Inilah luahan hati rakyat. Itu saja buat masa nie, nanti kalau ada idea, ulasan akan dibuat
Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Sunday, June 8, 2008

Farewell Kelas English UKM



















Pada jam 2.00 petang (8 Jun 2008) telah diadakan jamuan kelas terakhir English, kami mengucapkan berbanyak terima kasih kepada Puan Azlina Md. Aris atas ilmu yang beliau curahkan kepada kami selama satu semester. THANX U VERY MUCH... You'll Never Walk Alone , Pn. Azlina your're still cute .............................. jgn mare
Anyway for all my friend " PULL UP YOUR SOCKS " click here for more pics www.http://profiles.friendster.com/bondthegreat

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM
video

Saturday, June 7, 2008

Kenaikan Minyak 2004 - 2008









Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Komponen BN Berang Mengenai Harga Minyak

Sila layari www.malaysiakini.com/news/84111

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Kenaikan MInyak Dunia

Kenaikan minyak dunia amat mendukacitakan rakyat Malaysia yang terpaksa menanggung kos bahan api dinegara ini. Kenaikan sebanyak 41% kos bahan petrol dinegara ini amat mendadak, cuba bayangkan lepas ini semua harga barang keperluan asas akan naik kerana keperluan asas yang diangkut semuanya dengan lori atau van yang menggunakan minyak bukannya guna basikal. Aduhh..... saya pon terasa bahangnya, bayangkan semalam mak mertua saya memberitahu harga tong gas 14KG telah diwar-warkan naik hingga mencecah RM32.00 setong di Tanjong Malim, Perak. Perkara ini memang tak mustahil, mungkin manipulasi peniaga menaikkan harga barang sewenang-wenangnya tanpa kawalan. Kerajaan harus mengambil langkah segera. Semalam Dato' Noh Omar kata tambang pengangkutan awam tidak naik, tapi hari nie ada pengusaha bas awam kata tambang akan dinaikkan. Saya rasa sekarang ni macam keadaan tak terkawal laaaaa. Semuanya naik, tak turun-turun, saya harap Dato' Noh Omar dapat turun padang menyelesaikan kemelut ini dan bantu rakyat pertengahan dan berpendapatan rendah. Kalau boleh jangan cakap jer kat paper, itulah yang diharapkan. Saya berharap agar kerajaan Barisan Nasional sekarang ini dapat mengatasi kemelut sekarang dengan disamping tentangan dari Pakatan Rakyat dan Tun Mahathir. Kalau tak bersungguh2, mungkin tak lama lagi Dato' Seri Anwar akan berada di tampuk kerajaan Malaysia. Apa-apa pon saya yang nuetral ini berharap kerajaan dapat bersungguh-sungguh mengatasi masalah ini
Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Wednesday, June 4, 2008

BERSABAR ATAS KENAIKAN MINYAK

Kita telah sedia maklum tentang pengumuman kerajaan menaikkan harga minyak petrol dari 1.92 kepada 2.70 begitu juga dengan diesel, kerajaan juga umum bayaran rebet pembaharuan cukai jalan bg motor dan kereta dan kerajaan akan menstruktur semula subsidi diesel.
Pada saya ada pro dan kontra dalam perkara ini, pada mulanya naik angin juga saya bila tahu minyak naik adalah 2-3 jam pening kepala, tapi kalau nak difikirkan bagus jugak untuk saya agar tekanan kenaikan ini dapat saya berusaha mencari duit lebih...... dgn lebih lagi dan tidak dalam keadaan selesa. bukan apa kalau saya dalam keadaan selesa , kita tak berusaha cari duit, tapi kalau kita dalam keadaan tertekan, barulah kita nak berusaha cari duit macam kita berada di negara orang. Tengok orang Melayu di London atau negara lain, semuanya berjaya kerana desakan persekitaran hidup. Apa-apa pun mulai esok kerajaan Barisan NAsional akan berhadapan bermacam-macam bantahan, kerenah dan demonstrasi dari rakyat yang tidak berpuashati dengan perkara ini. Itu ini UBAHLAH MINDA KITA, TAKBIRR................
nOTE : MARILAH KITA BERSATU UNTUK MASA DEPAN ANAK-ANAK KITA

Thursday, May 29, 2008

Latihan Bowling KBKPj




Pada 27 Mei 2008 (Selasa) jam 6.00 petang satu latihan bowling bulanan telah diadakan di ARL Bowl, Alamanda, Putrajaya seramai 11 orang ahli Kelab Bowling Kastam Putrajaya telah mengambil bahagian dengan mendapat tunjuk ajar oleh Saudara SAbri dan Tuan Nadzri. Walaupun sedikit sahaja yang hadir akan tetapi tunjuk ajar yang diberikan adalah amat berkesan kerana mudah bagi Saudara Sabri dan Tuan Nadzri mengajar.

Saturday, May 24, 2008

Selamat Bersara Dato' Ibrahim Jaapar

Pada 24 Mei 2008, YBhg. Dato' Hj. Ibrahim Bin Jaapar , Timbalan Ketua Pengarah Kastam ( Pengurusan ){ Gred JUSA B }telah diraikan sempena Majlis Persaraan beliau. Beliau yang saya kenali, merupakan seorang yang mesra dan tegas, sepanjang saya mengenali beliau, Ybhg Dato' Ibrahim mudah mesra dan tidak sombong begitu juga kerjanya

SEMOGA BERJAYA DALAM KEHIDUPAN SEBAGAI PESARA

Bengkel MPK dan FM

Pada 14 hingga 18 Mei yang lalu saya sebagai Urusetia Bengkel MPK dan FM Fasa I Anjuran Bahagian Akaun KDRM telah bertolak ke Pulau Langkawi untuk menguruskan Bengel MPK dan FM bertempat di ASEANIA RESORT, Pantai Cenang, Pulau Langkawi. Ketua Akauntan bersama 24 ahli berbengkel di sana bagi mendapatkan tunjuk ajar untuk membuat MPK dan FM. Saya, Shamsul Anuar dan M.Azhar telah mengendalikan majlis tersebut dengan jayanya dan Ketua Akauntan telah memberikan penghargaan. Penceramah jemputan dari INTAN telah dijemput memberikan ceramah iaitu Puan Sarengah M. Sam dan Puan SUzana Edros. Selain aktiviti berbengkel sesi tour de langkawi di Pekan Kuah telah diadakan, begitu juga tour de Gunung Mat Chinchang , Makam Mahsuri dan tour de gamat rojam. Bagi Bengkel Fasa II pula pada 28 hingga 1 Jun 2008 , saya tidak dapat hadir kerana ada Midterm Undang2 dan Fiqh Jenayah, tapi saya telah mengamanahkan tugasan saya kepada en. Zainuddin.
CONCLUSION....... MEMANG BEST, for next project saya telah diamanahkan oleh Ketua Akauntan untuk mengadakan Kursus Public Speaking dan Mencandat Sotong ( 2 plus 1 ) di Kuala Terengganu dan Team Building... INSYALLAH
HIDUP PULAU BATU PUTIH..... yang tidak putih di mata rakyat Malaysia

Thursday, May 8, 2008

SURVEY DI Langkawi







Saya bersama Mat Sahrom dan Mr.Rashid telah bertolak ke Kuala Nerang pada 4 Mei 2008 (AHAD) untuk ke Pulau Langkawi dan menghadiri kenduri Saudara Farid Ibrahim di Pekan Kuala Nerang, jauh ler.... jugak. Ramai gak yang datang , satu bas Jabatan 44 orang dari Perolehan dan Kewangan juga hadir, Dato' Karim dan ramai lagi. ALHAMDULLILAH akhirnya Farid berjaya mendirikan masjid walaupun hanya tinggal 2 tahun lagi beliau akan berpencen ( kalau tak smbg 2 tahun ). Dalam pada itu pemergian saya ke Langkawi selepas majlis di Kuala Nerang adalah untuk discuss dgn pihak Aseania Resort di Pantai Cenang bagi persiapan Bengkel Fail Meja dan Manual Prosedur yang berlangsung pada 14 hingga 18 Mei utk FASA I dan 28 Mei hingga 1 Jun utk FASA II. Saya sebagai urusetia bengkel dalam bulan Mei ni..........memang BZ giler...........



tambahan pula memegang tanggungjawab sebagai Bendahari Kelab Bowling, Bendahari Prasiswazah ( Eksekutif ) batch 5 Pengajian Islam Syariah UKM, ahli PUTRAHEATCLUB (badminton), beginner golfer, nak buat assignment ler, dan beribu-ribu LEMON............................






OK JUMPA LAGI

Thursday, April 24, 2008

pUTRAHEATCLUB

Pada minggu lepas satu kejohanan badminton tertutup untuk ahli-ahli Kelab badminton Putra Heat KDRM telah mengadakan pertandingan badminton dan Isnin lepas 21 April saya dengan fresh partner Fairuz saya telah tewas di tgn beregu En Rahman+Hermanto dan Jukie+Sham. Kekalahan straight set yg amat mengejutkan saya, saya dgn fairuz nampak cukup tak serasi dan memerlukan byk bersama semasa latihan , saya dan fairuZ ada 3 lagi game dan berharap saya akan menang utk mengumpul mata.

sekian
MAJULAH PUTRAHEATCLUB

Thursday, April 17, 2008

Kursus Fail Meja dan MPK






Bermula 14 hingga 17 April 2008 saya telah menghadiri Kursus Anjuran INTENGAH, Jalan Elmu Kuala Lumpur. Saya telah mendapat banyak manfaat dari kursus ini, memandangkan pada akhir bulan dan awal bulan Mei saya akan mengendalikan Kursus yang sama kepada staff Bahagian Akaun saya di Hotel Seaview, Pulau Langkawi Kedah. Semua kenalan semasa kursus amat sporting dan suasana berkursus amat santai dgn diselang seli gelak ketawa, khususnya kenalan saya dari Penang iaitu Saudara Roslan ( JKR ) yang juga sebagai Penghulu Kursus.

So far ....... Secara kesimpulannya kandungan kursus ni termasuk peserta memang berinfomasi serta sempoi habis, SAYA RASA KALAU HADIR KURSUS LAIN , TAK AKAN SAMA DENGAN KURSUS MACAM NI... SEBAB PESERTANYA SEMUA SEMPOI DAN SANTAI....

APA-APA PON...... KENGKAWAN LU MMG BEST...

Kalau ada apa-apa masalah dan any information jgn segan2 contact saya...


wASSALAM



Wednesday, April 16, 2008

Lawatan ke Johor Bharu


Pada Sabtu 12 April yang lepas ,saya telah bersama Anuar, Misni dan beberapa kenalan Kastam telah bermain golf di Permas Jaya Golf Club, Johor Bharu. Saya bersama rakan lain telah bermain 18 lubang dan dari masa ke semasa permainan saya nampak baik sedikit, maklumlah dari baik kepada yang lebih baik. InsyaAllah saya akan memperbaiki mutu permainan saya nanti. Dan saya telah membeli 2 batang driver Great Big Bertha Callaway dan wood Maruman semuanya sekali berharga RM350 sahaja. WOW murahnyaaaa.......... wood maruman harganya RM 10.00 sahaja..... Pada Isnin 14 April , saya, hafidzi dan anuar turun ke cyberjaya driving range untuk mempertajamkan permainan dan saya amat berpuashati dengan wood maruman saya dan Driver pula, dlm pembikinan

Saya akan cuba untuk memperbaiki permainan saya....

Wassalam

Tuesday, April 8, 2008

Lawatan ke Wilayah Persekutuan Labuan


Pada Jumaat 4 April 2008 , saya telah bertolak ke Labuan bagi tujuan rasmi Jabatan, Pengarah Labuan telah membawa kami berempat melawat sekitar bandar Labuan, makan di Ikan Bakar, Kg Tg. Aru, melawat Pengkalan Marin Kastam di Kiamsam. Pemandangan yang amat menarik di Pulau Labuan, saya rasa amat teruja dengan Labuan. Segala-galanya dekat sahaja memakan masa beberapa minit untuk sampai ke mana-mana destasi, maklumlah Labuan kecik aja.
Apa-apa pun Labuan tetap best. MAJULAH SUKAN UNTUK NEGARA
Next week InsyaAllah saya akan ke Johor....
Assalamualaikum

Apa kabar semua, saya harapkan agar blog ini ada jugak yang tengok..
Bukan apa just nak berkongsi bersama

Thursday, April 3, 2008

Seni Silat Gayong

Silat Seni Gayong Malaysia is the first martial arts association to be registered in Malaysia. It was founded by the late Dato' Meor Abdul Rahman. He started to teach Silat Gayung at Pulau_Sudong (now part of Singapore) during the Japanese occupation of Malaya in World War II.The highest ranking master is Siti Kalsom and is named heiress to the late grandmaster.In Malaysia, Gayong is currently operated under an organization called P.S.S.G.M which stands for "Persatuan Silat Seni Gayong Malaysia." This organization is led by Cikgu Razali Salleh.



Contents
1 Martial Arts Techniques
2 Background
3 Belt Ranking
4 Origin of Gayong Name
5 Worldwide Centres
6 External links

Martial Arts Techniques

This martial art covers hand and leg techniques. A student is also taught aerobics and weaponry. The core of the art is on Tapak which focuses on body mobility and coordination. Many of its techniques involve grippling and locking of opponents' limbs. Spiritual training is normally introduced at higher levels. There are various ancient Malay weapons in the Silat Seni Gayung syllibus such as kris, machette, staff, knife, tekpi (sai) and javelin. Usually weaponry is introduced after two years of unarmed training.
Today Silat Seni Gayung training centres can be found in USA, UK, France, Syria, Spain, South Africa, Russia and Maldives. Among the well known students of Silat Seni Gayung are the second and third prime minister of Malaysia.


The origin of Silat Gayong as taught by the late grandmaster and founder, Dato' Meor Abdul Rahman is from Silat Sendi Harimau which means The Tiger's Joint Silat. This is why characteristics of a tiger can be found in the style. It can be clearly seen in the logo of the silat and many physical movements such as Lompat Anak Harimau (which means the cub's leaping techniques). The hand always imitate the paw of a tiger and the verbal sound when practising combat techniqes sounds like the roam of a tiger.

Basically, to master Silat Seni Gayong, practitioners must learn at least 4 out of seven stages of Silat. They are as follows:

1. Tapak Gayong (Foundation of Silat Seni Gayong - practitioners will study all techniques of self defence and offence using all parts of human body especially hand, leg, elbow, knee. No weapons are taught in this stage. Practitioners learn to use their bare hand as their weapon).
2. Seni Tapak Gayong (This is an advanced form of the foundation. Practitioners will study in depth about the possible development of free-hand techniques in the Silat Seni Gayong).
3. Seni Keris (Learning how to apply defensive or offensive techniques using Malay dagger and other small sized weapons such as Kerambit, knife, tekpi)
4. Seni Simbat (In this stage, practitioner learns how to apply defensive or offensive techniques using long weapons including spear, long stick, and parang).
5. Seni Yoi (Aerobic techniques that are applied to defeat stronger or bigger opponent. Silat practitioner will apply brilliant traps to ensnare their foes. Its approach is a cross breed between aikido and judo).
6. Seni Cindai (This technique applies ordinary clothes like kain sarung, belt, and tudung as weapons to defeat the opponent).
7. Seni Belian (Spiritual aspect of Silat Seni Gayong. Only Muslim practitioners who managed to achieve high level of discipline and dedication to Silat Seni Gayong have the opportunity to learn this technique - normally senior instructors and future leaders of silat organizations).

Belt Ranking

Silat Gayong has 5 color belt ranking:
Basic(empty) Black
White
Green
Red
Senior Red (1-3 Stripes)
Yellow
Senior Yellow (1-5 Stripes)
Senior Black (1-6 Stripes)
Senior Black 7 Stripes cannot be obtained; it is the late Grandmaster's property only

Origin of Gayong Name

Why did he change the name to Silat Gayong? Well, Dato Meor lived in Ayer Kuning near Taiping (a small town in the state of Perak). As he was going to register his silat as an organised institution, he needed a comercialised name to go with it. In Taiping, the most famous term for silat is 'Gayung' or 'Bergayung' which means silat but in a more artistic way. So, in order to get recognition from the nearby society, he wisely chose the name 'Silat Gayong Malaysia' Which also incorporates the name of the country it originates from Malaysia.
Since Gayong Malaysia Association is the first silat to set up an organization, it was easier to influence not only the public, but also schools, armed forces, actors and even politicians.
Nowadays, Silat Gayong Malaysia is well-known not only in Malaysia, but also internationally.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails