DARE TO DREAM

Thursday, April 24, 2008

pUTRAHEATCLUB

Pada minggu lepas satu kejohanan badminton tertutup untuk ahli-ahli Kelab badminton Putra Heat KDRM telah mengadakan pertandingan badminton dan Isnin lepas 21 April saya dengan fresh partner Fairuz saya telah tewas di tgn beregu En Rahman+Hermanto dan Jukie+Sham. Kekalahan straight set yg amat mengejutkan saya, saya dgn fairuz nampak cukup tak serasi dan memerlukan byk bersama semasa latihan , saya dan fairuZ ada 3 lagi game dan berharap saya akan menang utk mengumpul mata.

sekian
MAJULAH PUTRAHEATCLUB

Thursday, April 17, 2008

Kursus Fail Meja dan MPK






Bermula 14 hingga 17 April 2008 saya telah menghadiri Kursus Anjuran INTENGAH, Jalan Elmu Kuala Lumpur. Saya telah mendapat banyak manfaat dari kursus ini, memandangkan pada akhir bulan dan awal bulan Mei saya akan mengendalikan Kursus yang sama kepada staff Bahagian Akaun saya di Hotel Seaview, Pulau Langkawi Kedah. Semua kenalan semasa kursus amat sporting dan suasana berkursus amat santai dgn diselang seli gelak ketawa, khususnya kenalan saya dari Penang iaitu Saudara Roslan ( JKR ) yang juga sebagai Penghulu Kursus.

So far ....... Secara kesimpulannya kandungan kursus ni termasuk peserta memang berinfomasi serta sempoi habis, SAYA RASA KALAU HADIR KURSUS LAIN , TAK AKAN SAMA DENGAN KURSUS MACAM NI... SEBAB PESERTANYA SEMUA SEMPOI DAN SANTAI....

APA-APA PON...... KENGKAWAN LU MMG BEST...

Kalau ada apa-apa masalah dan any information jgn segan2 contact saya...


wASSALAM



Wednesday, April 16, 2008

Lawatan ke Johor Bharu


Pada Sabtu 12 April yang lepas ,saya telah bersama Anuar, Misni dan beberapa kenalan Kastam telah bermain golf di Permas Jaya Golf Club, Johor Bharu. Saya bersama rakan lain telah bermain 18 lubang dan dari masa ke semasa permainan saya nampak baik sedikit, maklumlah dari baik kepada yang lebih baik. InsyaAllah saya akan memperbaiki mutu permainan saya nanti. Dan saya telah membeli 2 batang driver Great Big Bertha Callaway dan wood Maruman semuanya sekali berharga RM350 sahaja. WOW murahnyaaaa.......... wood maruman harganya RM 10.00 sahaja..... Pada Isnin 14 April , saya, hafidzi dan anuar turun ke cyberjaya driving range untuk mempertajamkan permainan dan saya amat berpuashati dengan wood maruman saya dan Driver pula, dlm pembikinan

Saya akan cuba untuk memperbaiki permainan saya....

Wassalam

Tuesday, April 8, 2008

Lawatan ke Wilayah Persekutuan Labuan


Pada Jumaat 4 April 2008 , saya telah bertolak ke Labuan bagi tujuan rasmi Jabatan, Pengarah Labuan telah membawa kami berempat melawat sekitar bandar Labuan, makan di Ikan Bakar, Kg Tg. Aru, melawat Pengkalan Marin Kastam di Kiamsam. Pemandangan yang amat menarik di Pulau Labuan, saya rasa amat teruja dengan Labuan. Segala-galanya dekat sahaja memakan masa beberapa minit untuk sampai ke mana-mana destasi, maklumlah Labuan kecik aja.
Apa-apa pun Labuan tetap best. MAJULAH SUKAN UNTUK NEGARA
Next week InsyaAllah saya akan ke Johor....
Assalamualaikum

Apa kabar semua, saya harapkan agar blog ini ada jugak yang tengok..
Bukan apa just nak berkongsi bersama

Thursday, April 3, 2008

Seni Silat Gayong

Silat Seni Gayong Malaysia is the first martial arts association to be registered in Malaysia. It was founded by the late Dato' Meor Abdul Rahman. He started to teach Silat Gayung at Pulau_Sudong (now part of Singapore) during the Japanese occupation of Malaya in World War II.The highest ranking master is Siti Kalsom and is named heiress to the late grandmaster.In Malaysia, Gayong is currently operated under an organization called P.S.S.G.M which stands for "Persatuan Silat Seni Gayong Malaysia." This organization is led by Cikgu Razali Salleh.



Contents
1 Martial Arts Techniques
2 Background
3 Belt Ranking
4 Origin of Gayong Name
5 Worldwide Centres
6 External links

Martial Arts Techniques

This martial art covers hand and leg techniques. A student is also taught aerobics and weaponry. The core of the art is on Tapak which focuses on body mobility and coordination. Many of its techniques involve grippling and locking of opponents' limbs. Spiritual training is normally introduced at higher levels. There are various ancient Malay weapons in the Silat Seni Gayung syllibus such as kris, machette, staff, knife, tekpi (sai) and javelin. Usually weaponry is introduced after two years of unarmed training.
Today Silat Seni Gayung training centres can be found in USA, UK, France, Syria, Spain, South Africa, Russia and Maldives. Among the well known students of Silat Seni Gayung are the second and third prime minister of Malaysia.


The origin of Silat Gayong as taught by the late grandmaster and founder, Dato' Meor Abdul Rahman is from Silat Sendi Harimau which means The Tiger's Joint Silat. This is why characteristics of a tiger can be found in the style. It can be clearly seen in the logo of the silat and many physical movements such as Lompat Anak Harimau (which means the cub's leaping techniques). The hand always imitate the paw of a tiger and the verbal sound when practising combat techniqes sounds like the roam of a tiger.

Basically, to master Silat Seni Gayong, practitioners must learn at least 4 out of seven stages of Silat. They are as follows:

1. Tapak Gayong (Foundation of Silat Seni Gayong - practitioners will study all techniques of self defence and offence using all parts of human body especially hand, leg, elbow, knee. No weapons are taught in this stage. Practitioners learn to use their bare hand as their weapon).
2. Seni Tapak Gayong (This is an advanced form of the foundation. Practitioners will study in depth about the possible development of free-hand techniques in the Silat Seni Gayong).
3. Seni Keris (Learning how to apply defensive or offensive techniques using Malay dagger and other small sized weapons such as Kerambit, knife, tekpi)
4. Seni Simbat (In this stage, practitioner learns how to apply defensive or offensive techniques using long weapons including spear, long stick, and parang).
5. Seni Yoi (Aerobic techniques that are applied to defeat stronger or bigger opponent. Silat practitioner will apply brilliant traps to ensnare their foes. Its approach is a cross breed between aikido and judo).
6. Seni Cindai (This technique applies ordinary clothes like kain sarung, belt, and tudung as weapons to defeat the opponent).
7. Seni Belian (Spiritual aspect of Silat Seni Gayong. Only Muslim practitioners who managed to achieve high level of discipline and dedication to Silat Seni Gayong have the opportunity to learn this technique - normally senior instructors and future leaders of silat organizations).

Belt Ranking

Silat Gayong has 5 color belt ranking:
Basic(empty) Black
White
Green
Red
Senior Red (1-3 Stripes)
Yellow
Senior Yellow (1-5 Stripes)
Senior Black (1-6 Stripes)
Senior Black 7 Stripes cannot be obtained; it is the late Grandmaster's property only

Origin of Gayong Name

Why did he change the name to Silat Gayong? Well, Dato Meor lived in Ayer Kuning near Taiping (a small town in the state of Perak). As he was going to register his silat as an organised institution, he needed a comercialised name to go with it. In Taiping, the most famous term for silat is 'Gayung' or 'Bergayung' which means silat but in a more artistic way. So, in order to get recognition from the nearby society, he wisely chose the name 'Silat Gayong Malaysia' Which also incorporates the name of the country it originates from Malaysia.
Since Gayong Malaysia Association is the first silat to set up an organization, it was easier to influence not only the public, but also schools, armed forces, actors and even politicians.
Nowadays, Silat Gayong Malaysia is well-known not only in Malaysia, but also internationally.

Apa itu silat / pencak silat

Seni Silat atau Pencak Silat adalah salah satu seni mempertahankan diri bagi bangsa Melayu atau Nusantara yang diamalkan sejak berkurun yang lampau. Usia sesebuah ilmu atau salasilah seni silat tidak dapat dihuraikan secara terperinci dan tepat kerana tiada usaha-usaha untuk mengkaji dari pihak berwajib secara mendalam. Ada yang menganggarkan seni ini sememangnya telah berusia beratus-ratus tahun dan diperturunkan dari generasi ke sebuah generasi. Ini termasuklah adanya pengamal-pengamal seni mempertahankan diri ini dari aliran Silat di Malaysia, Filipina, Brunei, Indonesia, dan Thailand. Di Malaysia sahaja telah wujud beratus-ratus tahun yang lampau dan mempunyai pelbagai cara seperti menggunakan senjata atau tanpa menggunakan senjata. Bagi silat yang menggunakan senjata. Senjata-senjata Melayu lama yang sering digunakan seperti keris, badik, kerambit, parang, pedang, lading, Tumbuk Lada, tekpi, tongkat, tembong dan sundang. Bagi silat yang tanpa menggunakan senjata, pengajaran akan menumpukan perhatian kepada pertempuran tangan kosong(tanpa senjata).

bondthegreat

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails