DARE TO DREAM

Saturday, December 26, 2009

TRAGEDI MEMPERINGATI TSUNAMI 26 DISEMBER 2004

Kini hampir enam tahun tragedi tsunami tlh berlalu..........

AL-FATIHAH KEPADA SEMUA ...............














Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Friday, December 25, 2009

SARAPAN PAGI BULANAN JANUARI 2010 ( MEKAR )

Salam untuk semua...salam tahun baru...acara sarapan pagi bulanan akan di adakan: -

Hari: Ahad
Tarikh: 3 Januari 2010
Tempat: Restoran Ali Bistro (Depan Dewan Sri Seroja), Presint 15 Diplomatik, Putrajaya
Datanglah beramai-ramai mengeratkan silaturrahim...the more the merrier

untuk keterangan lanjut atau kalau sesat, call Abon @ abg Bon @ amran @ 019-3594975 atau klik di sini untuk tengok map

http://wikimapia.org/7214494/Presint-Diplomatik-P15

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Friday, December 4, 2009

SARAPAN PAGI BULAN DISEMBER (MEKARIANS)

Salam untuk semua...acara sarapan pagi bulanan untuk grup MEKAR bg bulan DISEMBER 2009 akan di adakan: -

Hari: Sabtu
Tarikh: 5/12/2009
Tempat: Restoran Ali Bistro (Depan Dewan Sri Seroja), Presint 15 Diplomatik, Putrajaya


Datanglah beramai-ramai mengeratkan silaturrahim...the more the merrier

Penganjur kali ni ialah bond @ amran, untuk keterangan lanjut, sila hubungi penganjur 019-3594975

KLIK DISINI UNTUK PETA KE LOKASI SARAPAN PAGI

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Monday, November 30, 2009

JEDDAH DI LANDA BANJIR KILAT

Setahu aku Jeddah @ Arab Saudi ni jarang banjir, so aku teringat ada satu hadis ( tak taulah samaada mutawatir atau tidak ) LEBIH KURANG MAKSUDNYA : ada mengatakan bahawa tanda2 Hari Kiamat akan menjelang diantaranya adalah tempat yg amat-amat jarang hujan atau tempat panas mcm kt arab saudi tu, akan dilimpahi hujan ataupun banjir besar. Adakah ini tanda2 nya WALLAHU A'LAM.....
HANYA ALLAH YG MAHA MENGETAHUI......marilah kita renungkan








Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Sunday, November 8, 2009

10 PERKARA YG MENARIK TENTANG NOKIA

Here are some facts of our beloved phone company “NOKIA”

1) The ringtone “Nokia tune” is actually based on a 19th century guitar work named “Gran Vals” by Spanish musician Francisco Tárrega. The Nokia Tune was originally named “Grande Valse” on Nokia phones but was changed to “Nokia Tune” around 1998 when it became so well known that people referred to it as the “Nokia Tune.”

2) The world’s first commercial GSM call was made in 1991 in Helsinki over a Nokia-supplied network, by Prime Minister of Finland Harri Holkeri, using a Nokia phone.

3) Nokia is currently the world’s largest digital camera manufacturer, as the sales of its camera-equipped mobile phones have exceeded those of any conventional camera manufacturer.

4) The “Special” tone available to users of Nokia phones when receiving SMS (text messages) is actually Morse code for “SMS”. Similarly, the “Ascending” SMS tone is Morse code for “Connecting People,” Nokia’s slogan. The “Standard” SMS tone is Morse code for “M” (Message).

5) The Nokia corporate font (typeface) is the AgfaMonotype Nokia Sans font, originally designed by Eric Spiekermann. Its mobile phone User’s Guides Nokia mostly used the Agfa Rotis Sans font.

6) In Asia, the digit 4 never appears in any Nokia handset model number, because 4 is considered unlucky in many parts of Southeast/East Asia.

7) Nokia was listed as the 20th most admirable company worldwide in Fortune’s list of 2006 (1st in network communications, 4th non-US company).

8. Unlike other modern day handsets, Nokia phones do not automatically start the call timer when the call is connected, but start it when the call is initiated. (Except for Series 60 based handsets like the Nokia 6600)

9) Nokia is sometimes called aikon (Nokia backwards) by non-Nokia mobile phone users and by mobile software developers, because “aikon” is used in various SDK software packages, including Nokia’s own Symbian S60 SDK.

10) The name of the town of Nokia originated from the river which flowed through the town. The river itself, Nokianvirta, was named after the old Finnish word originally meaning sable, later pine marten.


Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Saturday, November 7, 2009

Wednesday, November 4, 2009

OBAMA MACAM PATUNG KETIKA BERGAMBAR

CUBA LIHAT !!! Presiden Obama dgn konsistennya berdiri bergambar mcm patung bersama delegasi negara luar..


Barack Obama's amazingly consistent smile from Eric Spiegelman on Vimeo.






Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Tuesday, October 20, 2009

SUSU KAMBING BERKHASIAT

Susu Kambing vs Susu Lembu

* Tidak mengandungi Protein Kompleks (Alpha-casein & Beta-casein Protein) = Penyebab utama alahan.
* Kamdungan gizi dalam susu kambing lebih tinggi berbanding dalam susu lembu:-
o Protein 2.1 kali ganda
o Kalsium 2.2 kali ganda
o Zat Besi 2.0 kali ganda
o Potassium 2.1 kali ganda
o Vitamin A 3.8 kali ganda
o Garam Galian 2.0 kali ganda
o Selenium paling tinggi berbanding semua jenis susu
* Kandungan Asid Lemak Rantaian Pendek dalam susu kambing lebih tinggi berbanding dalam susu lembu.
* Molekul Lemak dalam susu kambing lebih halus & mudah dihadam berbanding susu lembu.
* Proses pencernaan untuk susu kambing hanya memerlukan 20 minit sahaja berbanding susu lembu yang memerlukan lebih 2 jam.
* Sama seperti susu ibu, pH susu kambing beralkali berbanding susu lembu yang asidik.



Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Monday, October 19, 2009

PERLAWANAN BOWLING PERSAHABATAN





InsyAllah pada 30 Okt 2009 ( Jumaat ) jam 4.00 akan diadakan satu perlawanan persahabatan di antara Kelab Bowling Kastam Putrajaya VS pasukan PKN Terengganu di Alamanda , Putrajaya. NANTIKAN LAPORANNYA.............




Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Saturday, October 10, 2009

Ketua Pengarah Kastam terima gelaran Datuk Wira

TAHNIAH DATUK WIRA !!!!!




Ketua Pengarah Jabatan Kastam Diraja Malaysia (KDRM), Datuk Ibrahim Jaapar telah dianugerahkan Darjah Cemerlang Seri Melaka (DCSM) yang membawa gelaran DATUK WIRA.. oleh TYT Negeri Melaka. Saya dimaklumkan oleh sahabat saya bahawa gelaran ini akan digunapakai oleh KPK Kastam kerana darjah Datuk Wira dr Melaka lebih tinggi dr darjah yg diterima oleh KPK dari negeri Pahang. Semoga Y. Bhg Datuk Wira mendapat keberkatan dari Allah dalam menerajui Kastam Diraja Malaysia walau apa pun dugaan mendatang.

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Thursday, September 24, 2009

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI

Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin kepada seluruh rakan-rakan yang mengenali saya di Kastam Diraja Malaysia, Putrajaya, member group Sek. Ren Keb Jalan Datuk Palembang ( SRKJDP ), member group Ma'ahad Al-Ehya Al-Karim ( MEKAR ), member group UKM batch 5 Eksekutif dan seluruh muslimin dan muslimat. WAKULLI AM WA ANTUM BIKHAIR... tak lupa jugak kepada ahli Kelab Bowling JKDM Putrajaya

EID MUBARAK...1430 H

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Thursday, September 10, 2009

MALAYSIA DI TERJAH

Kecoh ! Kecoh ! Heboh
Malaysia ditempelak lagi oleh rakyat Indonesia, Kedutaan Malaysia di baling telur busuk dan rakyat kita diancam dgn buluh runcing oleh rakyat Indonesia. Aku pelik media diaorang terlalu bebas dan membenarkan provokasi. Aku dengar citer kt TV Indonesia sering kali memutarkan cerita keburukan Malaysia dan mendakwa amah didera, budayanya dicuri, lagunya dicuri berulang kali di TV. Benda ini timbul sebab mrk tuduh kita mengaku bhw tarian pelet dari Bali adalah warisan Malaysia pd bulan lalu.

Setelah diselidiki, rupanyer dokumentari "Enigmatic Malaysia" yg diuruskan Discovery Channel, Singapore tlh mengambil potongan iklan tarian pelet Bali dan dimasukkan dalam Dokumnetari Malaysia itu yg dibuat oleh KRU Studios.

Rakyat Indonesia sebenarnya tidak mendpt informasi yg tepat ttg perkara ini. Semoga perkara ini dpt diatasi oleh kerajaan Malaysia






Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Sunday, September 6, 2009

RON95 AND RON97

Mau merah kalu atau mau hijau kalu ??

Terima hakikat yang harga minyak sudah naik.Apabila Ismail Sabri Yaakob bapa kepada Dafi AF5 ini berkata "tiada perubahan harga minyak utama,lalu menjadikan RON 95 sebagai petrol utama negara,satu perkara yang hendak dihighlightkan disini.

Apa perbezaan antara RON 95 dan RON 97.Saya dahulu tidak pernah ambil pot tentang benda ini,tapi satu hari,saya bertanya kepada ayah kawan saya,dia seorang petroleum engineer(syarikat mana tu dirahsiakan).Dia lekas menjawab,"perbezaan RON 95 dan RON 97 adalah dari segi berapa banyak iso-oktana dalam kandungan petrol tersebut".

Iso-oktana,atau Trimethylpentane ini merupakan kandungan terikat alkali dalam jisim petrol.Iso-oktana ini juga mengukur sejauh mana kelancaran spark plug membakar petrol.Apabila anda menghidupkan enjin,kelancaran itu diukur sejauh mana Trimethylpentane ini terdapat dalam petrol anda.

Oleh kerana Sains KBSM tidak pernah mengajar perkara ini,maka anda tidak dapat membezakan apa beza RON 95 dan RON 97 ini.

Jika anda ke stesen Petronas,mereka akan menjual RON 95 sebagai petrol utama mereka.Ini kerana dasar kerajaan mahu menjadikan RON 95 untuk rakyat,kerana petrol tersebut lebih murah berbanding petrol RON 97.Apa yang mereka tidak tahu - RON 95 kualiti sulfur lebih tinggi dan cepat merendahkan jangka hayat enjin.

RON - atau singkatan daripada Research Octane Number ini adalah kandungan sejauh mana kadar iso-oktana dalam petrol yang bakal dituang ke dalam enjin anda.Jika kita bandingkan RON 95 dan RON 97,kadar kandungan sulfur di dalam RON 95 lebih tinggi,dan petrolnya cepat dibakar(combustion).

Saya pernah mencuba beza antara RON 95 dan RON 97.RON 95 - bagi skuter Elit,bagi harga RM 5 hanya mampu pergi sejauh 48 kilometer,sedangkan RON 97 boleh pergi sehingga 60 kilometer.Ini kerana enjin skuter saya berjalan dengan lebih baik,kandungan sulfur dalam petrol adalah rendah berbanding RON 95.

Kebanyakan petrol di Amerika Syarikat dan Kanada adalah RON 97.Begitu juga di Eropah - Europremium yang RON 95 adalah jarang dijual - sebab takde siapa yang nak pakai.Semua sekarang pakai SuperPlus - RON 97.

Jadi,apabila Utusan Melayau berkata "tiada perubahan harga",anda diklepet lagi.Ini kerana anda yang selama ini menggunakan RON 97 - kini RON 95 terpaksa menggunakan petrol yang kualitinya lebih rendah,dan kadar sulfur yang lebih tinggi.

Jadi janganlah tak tau bila esok isi minyak kata "tak naik harga apa pun,sama je RM1.80".

Sebenarnya,harga RM1.80 adalah untuk petrol yang kualiti lebih rendah.

Tak caya?Try isi dan bawa kereta anda sampai minyak dalam tangki anda kosong.Lihat bezanya sendiri.

SUMBER : teh tarik gelas besar.blogspot.com


Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Wednesday, August 26, 2009

RAMADHAN AL-MUBARAK 1430 HIJRAH

Walaupun dah 4 hari kita berpuasa, aku rasa masih belum terlambat lagi mengucapkan Selamat Menjalani Ibadah Puasa di bulan ramadhan ini. Aku baru balik dari kedai mamak kembar kt Presint 11, saja borak-borak berisi dgn partner aku farid dan Kamal. Topik yang dibincangkan, apalagi biz ler......aku baru dapat call dari member aku Sulaiman dah berjanji untuk letak baju-baju dari kedai jahitnya utk port kt tempat aku ( Tapak MAHA, UPM ala-ala uptown minggu ni )
Ok, kita masuk bab lain plak, insyaAllah minggu depan aku bercadang nak letak biskut cookies kt lobi Kastam utk dijual, aku dah dpt greenlight dari org Puspanita. Canteekkk....memandangkan org byk jual kuih raya sampai 20 hingaa 30 hingggit( mahal tuuuu ), aku plak nak jual cookies RM 12.00 ajer.... murah, sedap dan memang berbaloi !! sapa nak order call aku ler...

Akhir sekali, TINGKATKAN IBADAH KITA, KURANGKAN BERCAKAP BENDA YG LAGHA' ( SIA-SIA )
ALLAHUMMA SOLLI A'LA MUHAMMAD WA ALI MUHAMMAD
WA KULLI AM WA ANTUM BIKHAIR

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Thursday, August 13, 2009

FLEA MARKET / CAR BOOT SALES DI TAPAK EKSPO MAHA, UPM SERDANG ( MAEPS)






Sudah masuk 7 minggu Flea Market / Car Boot Sales di adakan di tapak MAHA di Serdang, UPM, Flea Market ini telah diusahakan oleh Persatuan Idea dan Usahaniaga. Kepada kawan-kawan yang tinggal berdekatan. Datanglah beramai-ramai ke FLEA MARKET / CAR BOOT SALES pada setiap hari sabtu dari jam 5.00 hingga 11.30 malam.

BERMULA 24 OGOS 2009 DAN 18 SEPT 2009 ADA JUALAN PASAR RAMADAN DAN PESTA PAKAIAN ANTARABANGSA

JOM KITA MERIAHKAN...................MACAM-MACAM ADA !!!



Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Wednesday, August 12, 2009

PENULARAN WABAK H1N1 DI PUTRAJAYA


PAKAI TOPENG MUKA !!!!!!
Itulah situasi terkini di pejabat JKDM, Putrajaya. Satu kes telah dilaporkan berlaku.
Penularan H1N1 tidak mengenal siapa, bersiap sedialah dengan langkah pencegahan iaitu memakai topeng muka, jika ada tanda2 demam, teruslah mendapatkan rawatan di klinik dan hospital berdekatan. JANGAN TUNGGU...............

Situasi semasa Influenza A(H1N1)
(Setakat 11 Ogos 2009, jam 8.00 pagi)

Kes - Kes Baru: 270
Kes - Kes Import: 0
Kes Jangkitan Tempatan: 270
Kes Kematian: 6

Jumlah Kes di Malaysia: 2,253 dengan jumlah kematian 38 orang.

sumber KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Tuesday, August 11, 2009

SUSU KAMBING

Sejarah Susu Kambing

NABI ADAM : Bermulanya tamadun manusia, habil dan Qabil menternak kambing dan ianya merupakan ternakan bianatang pertama di dunia
NABI IBRAHIM : Merupakan penternak kambing yang agong. Terdapat 12k ekor anjing yang menjaga kambing-kambingnya. Berlaku peristiwa sedekah kambing yang terbesar dalam sejarah Islam
NABI ISA : Juga menternak kambing Wujudnya Bani Israel-bangsa Yahudi ( satu bangsa yang dikenali cerdik ) mengamalkan minuman susu kambing sehingga ke hari ini.

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Thursday, August 6, 2009

KLINIK BOWLING KDRM PUTRAJAYA

KELAB BOWLING KASTAM PUTRAJAYA

Perhatian kepada semua ahli Kelab Bowling Kastam Putrajaya.

Kelab akan mengadakan Klinik Bowling seperti berikut:-

Tarikh : 10 Ogos (Isnin)

Masa : 5.30Ptg

Tempat : Pusat Bowling, ARL Powerbowl, Alamanda

Jangan lepaskan peluang ini, marilah sama-sama kita majukan sukan bowling Kastam, pelbagai acara yang akan dianjurkan oleh kelab selepas ini seperti pelawanan persahabatan antara kelab bowling Kastam Negeri, pelawanan antara Bahagian/Cawangan Jabatan Kastam Putrajaya(Perebutan Piala Pengarah Kastam) , tournament jemputan dengan syarikat swasta dan pelbagai lagi pelawanan yang akan dianjurkan oleh kelab.

mai...secawan

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Wednesday, August 5, 2009

Friday, July 24, 2009

KEPUTUSAN FUN BOWLING SIRI 4/2009

Sebentar tadi lebih kurang jam 6.15 petang, telah berlangsung Fun Bowling Siri 4/2009 yang diadakan di ARL Power Bowl, Alamanda, Putrajaya. Seramai 35 ahli Kelab Bowling Kastam Ibu Pejabat, Putrajaya ( KBKPj ) telah mengambil bahagian yang mana telah menggunakan 12 lane di pusat bowling tersebut, iaitu separuh daripada 24 lane yang ada disana. Syabas kepada pemenang FUN BOwling Siri 4/2009, tahniah diucapkan. Berikut senarai pemenang yg menerima hadiah bg kategori lelaki dan wanita.

Lelaki
1/ Hasrul Efendi Alias ( Akaun )
2/ Abu Kasim Lajis ( Perkhidmatan Teknik )
3/ Ahmad Nadzri Mohd Zain ( Perolehan )

Wanita
1/ Hamidah Abdul Latif ( Cukai Dalam Negeri )
2/ Ruhana Wazali ( Teknologi Maklumat )
3/ Manisa ( Penguatkuasaan/Pencegahan )

Kepada lain-lain peserta tahniah diucapkan. Ahli-ahli yang menunjukkan permainan yang konsisten akan dijemput mengikuti rombongan kelab ke Terengganu bagi menentang pasukan Pengarah Kastam Negeri Terengganu pada minggu hadapan ( 31 Julai - 2 Ogos 2009 )

Adios......................


Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Tuesday, July 21, 2009

FUN BOWLING SIRI 4/2009 KBKPj

KBKPj akan menganjurkan FUN BOWLING SIRI 4/2009 pada ketetapan berikut :

Tempat : ALAMANDA , PUTRAJAYA
Masa : 5.30 petang
Tarikh : 24 Julai 2009 ( Jumaat dan Hari Gaji )

Semua ahli kelab dijemput hadir, hadiah seperti biasa akan diberikan, dalam pada itu jugak satu pemilihan akan dibuat bagi mengikuti trip ke terengganu untuk perlawanan persahabatan Kelab KBKPj VS Pasukan PKN Negeri Terengganu.

Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

SYABAS PASUKAN MALAYSIA

Lama sudah saya tidak berblogger. BZ dan malas ckit. Cuma disini ingin berkongsi pandangan. Saya tidak berpeluang menyaksikan pasukan Malaysia XI vs MU di Stadium Bkt Jalil secara live di stadium, kerana menghadiri kenduri cukur jambul cousin di wangsa maju. Akan tetapi sempat la jugak tengok Malaysia VS MU di Astro hari Sabtu yang lalu.
Walaupun jurang game MU dan Malaysia amat jauh seperti jauhnya planet Pluto dan bumi, tetapi kerajinan anak buah Rajagopal amat menarik dan boleh pergi lebih jauh. Tak sangka pulak kecerdikan Amri Yahyah menjaringkan 2 gol menjadikan 2-2 pada 2nd half yg menarik, hinggakan saya sekeluarga tergelak besar..... walaupun MU tak bermain sepenuh hati sbb baru sampai, semestinya MU tak nak dimalukan oleh pasukan kerdil ini. Sy lihat gol yg dijaringkan oleh Malaysia jugak diraikan oleh penyokong yg pakai baju merah ( tentunya MU fan ). Malaysia tewas tipis 2 - 3 .Semalam pulak baca di akhbar Malaysia kecundang 2- 0 ( not bad )... PULL UP YOUR SOCKS MALAYSIA !!!
SYABAS BETTE, INSPEKTOR SHAHAB.....

CADANGAN.... eloklah diramaikan atau dipelbagai kaumkan pasukan Malaysia mcm zaman Santokh Singh, Datuk Soh Chin Aun...

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Tuesday, June 2, 2009

TAHNIAH SAUDARA HISHAM

Di sini saya ingin merakamkan ucapan setinggi tahniah kepada saudara Hisham Mohd Nor kerana telah meletakkan diri beliau dlm kelompok orang-orang hebat sukan negara. Walaupun tewas kepada penyandang jawatan Pen. Setiausaha Kehormat MOM pada 30 Mei 2009 dlm pemilihan MAJLIS OLIMPIK MALAYSIA, nama beliau akan terus menyinar pada masa akan datang. InsyAllah.... perjalanan masih jauh dan platform untuk melangkah lebih jauh sudah terbentang luas, cuma perlu lebih berpengaruh.
Saya mengucapkan syabas juga kepada beliau selaku Presiden Kelab Bowling KBKPj, Ibu Pejabat kerana secara tak langsung menaikkan nama sukan bowling khususnya dan nama Kastam DIraja Malaysia amnya. " SYABAS BETTE "

SEKALUNG TAHNIAH BUAT DIRI ANDA!!!


Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Tuesday, May 5, 2009

PROGRAM MENCANDAT SOTONG DAN PULAU KAPAS, TERENGGANU

Sesiapa yang berminat bolehlah menyertai program mencandat sotong dan Pulau Kapas, Terengganu yg akan diadakan pada bulan Jun,Tarikh sebenar akan dimaklumkan berdasarkan jumlah peserta.

KUANTITI SATU BAS 36 ORANG = seorang RM 380.00
Pakej termasuk
- 3 hari 2 malam
- ( Bas KL-T'gganu )-(Chalet/Resort tepi laut)
- Bot Ke Pulau Kapas Pergi/balik
- Snorkling di Tmn Laut P. Kapas
- Mencandat Sotong
- Lawatan Masjid Kristal dan Tmn Tamadun Islam
- Makan
( pagi 2 kali ) - ( Tgh 1 Kali ) - ( Malam 1 kali )- ( BBQ 1 kali )
* Chalet tepi laut bergantung pada kekosongan bilik,
* Resort / Lokasi 100 meter dr Masjid Terapung. 5 minit dr Pantai Batu Burok
* Tertakluk kepada perubahan

JOM LAAAAA........
hUBUNGI SAYA 019-3594975 ATAU HANIZAH 016-3656532

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Monday, April 27, 2009

PKPIM DESAK TARIK BALIK KEPUTUSAN KABINET

Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) mendesak kabinet menarik balik keputusannya yang menyatakan bahawa status anak-anak kekal menganut agama asal meskipun salah seorang ibu atau bapa mereka memeluk agama lain.

Dalam satu kenyataaan hari, Naib Presidennya, Muhammad Faisal Abdul Aziz berkata, PKPIM mengkritik sekeras-kerasnya keputusan kabinet itu.

Kabinet membuat keputusan itu pada 23 April lalu sebagai langkah untuk menyelesaikan pertikaian antara Mohd Ridzuan yang dilaporkan baru memeluk agama Islam dan isterinya Indra Ghandhi berhubung status agama tiga anak mereka yang berumur 18 tahun ke bawah.

Muhammad Faisal berkata, keputusan jawatankuasa kabinet yang dipengerusikan oleh Menteri di JPM Tan Sri Dr Koh Tsu Koon juga dianggap tidak tepat kerana ia dibuat dengan cara tergesa-gesa tanpa merujuk kepada pihak yang berautoriti seperti mufti.

"Memandangkan isu ini amat berkait rapat dengan persoalan perundangan Islam, seharusnya pihak kabinet membuat penelitian dengan lebih mendalam dengan mengambil kira pandangan mereka yang pakar terlebih dahulu sebelum memutuskan apa-apa keputusan.

"Justeru, PKPIM berpandangan tindakan kabinet yang membuat ketetapan tersebut tanpa sebarang rujukan kepada tokoh ulamak adalah sesuatu yang amat mengecewakan," tegas Muhammad Faisal.

PKPIM juga,katanya, melihat tindakan kabinet itu amat bercanggah dengan prinsip pengasingan kuasa antara pihak mahkamah dan eksekutif.

'Campuri bidang kehakiman'

"Ini kerana tindakan tersebut secara jelas telah menggambarkan usaha dari pihak eksekutif untuk campur tangan dalam perkara yang melibatkan bidang kuasa kehakiman, sedangkan pihak kehakiman sepatutnya bebas dalam mengadili sesuatu pertikaian tanpa diganggu oleh apa yang diputuskan kerajaan.

"Berdasarkan kes Subashini Rajasingam lwn Saravanan Thangathoray, Mahkamah Persekutuan telah memutuskan bahawa si bapa mempunyai autoriti dan kuasa untuk mengislamkan anak berlandaskan Perkara 12(4) Perlembagaan Persekutuan walaupun tanpa persetujuan ibu.

"Sementara itu, Perkara 12(4) Perlembagaan Persekutuan telah menyatakan bahawa agama bagi seseorang yang di bawah umur 18 tahun perlu ditentukan oleh ibu-bapa(salah seorang) atau penjaga.

"Manakala Seksyen 95 Akta Pentadbiran Undang-Undang Islam 1993 telah memperuntukkan bahawa seorang anak yang berumur 18 tahun ke bawah boleh memeluk agama Islam sekiranya ibu-bapa (salah seorang) atau penjaga anak tersebut memberi keizinan," kata Muhammad Faisal.

Oleh itu, katanya, PKPIM mengkritik sekeras-kerasnya tindakan kabinet yang "membuat keputusan secara tidak berhemah dan tergopoh-gapah memandangkan kes itu masih dibicara melalui proses mahkamah di Mahkamah Tinggi Syariah Perak".

Sehubungan itu, katanya, PKPIM turut mendesak kabinet menarik balik keputuan yang telah ditetapkan demi menjaga kelestarian prinsip demokrasi dan keutuhan kuasa pihak mahkamah.

sumber : MALAYSIAKINI

ULASAN : APA NAK JADI NIE.... PADA PANDANGAN SAYA, NEGARA KITA YANG MAJORITI ISLAM MESTI BERTEGAS DALAM PERKARA INI. KESIAN.


Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Friday, April 24, 2009

ANUGERAH KHIDMAT CEMERLANG DAN NAIK PANGKAT KDRM 2009

KDRM ibu pejabat akan mengadakan majlis APC dan naik pangkat pada 27 APril 2009 (Isnin) jam 2.30 petang di Dewan Kementerian Kewangan, Putrajaya.

Aku dijemput menghadiri mesyuarat APC di aras 9 KPSM pagi tadi , terkejut jugak aku sebab dah lama tidak menyumbangkan jasa kepada KDRM. Tup...tup semalam aku dpt surat dari Timb. Ph KPSM untuk hadir jam 9.30 pagi. Dlm firasat aku, mesti aku kena baca doa.... macam biasalah.... lastly bukannya baca doa tapi jadi sebagai JK yg buat arrangement pegawai yg akan terima anugerah di pentas. Aku diamanahkan mengetuai 4 org staff iaitu PiK Khairul, Pik Ezlan, Shamsul dan Hasrul untuk araanggement peg nak ambil anugerah. Petang tadi satu rehersal diadakan , kena buat 2 kali. Aku akan bekerjasama dgn Anuar dan Pn Jakiyah yg dilantik sbg MC dan juga Dr. Hosni. Nasib baik tak ramai.
Bukannya apa aku takut peristiwa tahun2 lalu berulang lagi, tapi so far aku tgk TImb Ph. KPSM (PTD) very good dlm arrangement, macam aku .....hehehehehe
Apa2 pon tahniah kepada penerima APC dan naik pangkat pada tahun ini, SEMOGA BERJAYA



Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Friday, April 10, 2009

KEJOHANAN BOWLING JEMPUTAN KELAB BOWLING KASTAM PUTRAJAYA BERSAMA CENTRAL MANAGEMENT CATALOGUE AGENCY (CMCA)

InsyAllah jika tiada halangan, Kelab Bowling Kastam Putrajaya akan mengadakan kejohanan bowling persahabatan dengan Central Management Catalogue Agency (CMCA) pada hujung bulan ini, saya kini bersama saudara Jukie dan Hanizah sedang dalam rangka budget dan akan memaklumkan kepada Presiden Kelab nanti.... pihak CMCA sudah bersetuju dgn saya pada hari Rabu lepas. Kepada semua ahli kelab bowling Kastam BERSEDIA UNTUK MENGGEGARKAN AMPANGBOWL, KAJANG.!!!!!!!!!

MAKLUMAT TERKINI AKAN DIBERITAHU DARI MASA KE SEMASA...

ADIOS.....

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

KABINET BARU MALAYSIA 10 APRIL 2009

"Upacara mengangkat sumpah memegang jawatan, menyimpan rahsia serta sumpah taat setia para menteri dan timbalan menteri yang diumumkan semalam selamat disempurnakan di Istana Negara.

Seramai 28 menteri dan 40 timbalan masing-masing mengangkat sumpah taat setia dan simpan rahsia di depan Yang di-Pertuan Agong pagi tadi."

Bagi saya kita tunggu dan lihat apa perubahan yang akan dilaksanakan oleh pemimpin baru ini, adakah mereka ini mcm biasa atau ada extraordinary , maklumlah waktu sekarang nie pemerintah kena mengembalikan kegemilangannya.... yang tak terpilih tu sabor , hidup ibarat roda, kejap diatas kejap kita dibawah. PM baru ada kata " JANGANLAH KITA MENGEJAR KEUNTUNGAN" apa maksudnya tu.....?

anyway.... tahniah kepada calon yang menang di DUA BUKIT DAN SATU BATANG.... berkhidmat lah untuk rakyat dan negara, jangan mengejar untung sahaja.

ANDA PIKIRLAH SENDIRI....

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Tuesday, March 31, 2009

KISAH ORANG ASLI DENGAN YB

Dengan diringi sekalian para juak-juak,

yang berhormat itu memasuki sebuah perkampungan orang-orang asli.

mereka menaiki jip pajero.

segala kemudahan telah kamu perolehi, air paip, api elektrik dan jalan bertar sudah diberi

“apa lagi yang kamu mahu?” tanya yang berhormat yang tengah syok berkempen.

“kami mahu jip!” jawab tok batin“kami mahu jip pajero, macam encik punya,”sahut anak-anak buah tok batin. Beramai-ramai.

“kamu mahu jip? untuk apa?” tanya yang berhormat.

Panik dan hairan“supaya kami senang membawa barang-barang kami keluar dari hutan. Kami pun senang untuk keluar mengundi nanti”. Jawab anak-anak buah tok batin beramai-ramai.

Adapun yang berhormat itu, yang kedatangannya adalah untuk memancing undi orang-orang asli di perkampungan itu terkejut dengan permintaan yang tak terduga

“tak boleh, tak boleh, saya tak dapat luluskan permintaan kamu itu,” beritahu yang berhormat sambil matanya melilau.

“kenapa pula?” asak tok batin . “kami sudah diberi jalan bertar, takkanlah awak tak boleh beri kami jip!”

“saya boleh beri kamu jip tetapi, kamu tak ada lesen,” jawab yang berhormat.

Tok batin dan anak-anak buahnya ketawa terbahak-bahak.

Yang berhormat bertambah-tambah hairan. Kalau awak boleh beri kami jip yang besarnya sebesar-besar bapak gajah itu takkanlah awak tak boleh beri rekomen kami sekeping lesen yang besarnya, alahai! boleh diselit dalam kotak tembakau kami,” seru tok batin ..

Yang berhormat itu hairan dan paniknya tak sudah

hasilnya: apabila keputusan pilihanraya diumumkan yang berhormat itu kalah

kerana orang-orang asli yang dipancingnya

tak keluar mengundi.


Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Thursday, March 26, 2009

MINGGU SIBUK

Bermulanya minggu ini, aku jadi sibuk sebab kena buat kerja-kerja tertunggak sebab 3 minggu MC sakit mata, sepanjang minggu ini bz menguruskan persiapan bg pemilihan dart untuk mewakili JMS A ke Sukan Akauntan Negara pada akhir bulan April nanti di Terengganu. Tadi bermula jam 11.00 pagi aku memberikan sedikit taklimat umum kepada peserta Karom dan Dart di Dewan Semarak Jati KDRM, pastu jd peserta dart, masuk final. Ptg plak aku main bowling...........................
Sabtu ni pulak Kejohanan Bowling Jemputan KDRM, pon sibuk gak,
Minggu ni jugak aku kena buat presentation Undang2 kt UKM
Baru kejab td aku kemaskini assingment LAW aku utk dihantar kpd Lokman UKM... emmmmm

Negara aku Malaysia, tgh sibok dok memilih bakal pemimpin negara, minggu nie jugak negara aku Malaysia akan sibok penamaan calon di Bkt Selambau, Bukit Gantang dan BAtang I atau Btg U haah,............. lupa laaa.... hahahha. minggu dpn pilihanraya......

BZ dan FENIN............



Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Tuesday, March 10, 2009

ALANGKAH SEKSANYA UNTUK MEMPERJUANGKAN BANGSA MELAYU : DEMO PPSMI




Sungguh tak ku sangka sebenarnya amat seksa untuk memperjuangkan BAHASA MELAYU sendiri di Negara yang majoriti orang Melayu MALAYSIA. A. Samad Said aku rasa bukannya aktivis parti mana-mana, cuma kebanyakkan peserta demo , mmg tak dinafikan byk dari PAS, PKR. UMNO pulak aku tak tau la.... Secara peribadi aku menyokong GMP untuk memansuhkan PPSMI, untuk masa depan anak-anak agar boleh berbahasa Melayu, agar Bahasa Melayu pada 15 tahun akan datang tidak menjadi sejarah aje. Bukan apa nanti 15 tahun akan datang org dah tak cakap Bhs Melayu, tapi cakap Bhs Melayu ROJAK INGGERIS. Sekarang nie pon aku akui , aku cakap pon Malay mix English, bagaimana pula pada masa akan datang.

Bersedialah dari sekarang, UTAMAKAN BAHASA MELAYU, KENAPA KITA MALU MENGGUNAKAN BAHASA MELAYU, jadi eloklah Bahasa Melayu diperkayakan penggunaannya, diperbanyakkan istilah dgn menukarkan istilah Inggeris kedalam Bahasa Melayu, diperkukuhkan DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA dgn memberikan sejumlah kuasa / undang-undang untuk mereka menegakkan Bahasa, DBP harus boleh mengeluarkan kompaun kepada mereka yang salah penggunaan Bahasa dan tidak menggunakan Bahasa. Oleh itu, bangsa bukan melayu di Malaysia sudah semestinya menghormati BAHASA MELAYU.

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Monday, March 9, 2009

MAULIDUR RASUL S.A,W

SELAMAT MENYAMBUT KEPUTERAAN JUNJUNGAN BESAR NABI MUHAMMAD S.A.W

Marilah kita bersama-sama BERSALAWAT ke atas Nabi Muhammad SAW.........

Rasulullah SAW berasal daripada Kabilah Quraisy iaitu suku Arab yang dipercayai daripada keturunan Nabi Ismail AS. Diputrakan pada 12 Rabiul Awal, Tahun Gajah yang biasa disamakan dgn tahun 570 Masihi.
Disini saya sertakan serba sedikit rupa paras dan bentuk badan Rasululluh SAW seperti mana Hadis yang diriwayatkan oleh Imam Tirmidzi

" Kata Anas B Malik, Rasulullah tidaklah terlalu tinggi dan tidak juga terlalu rendah, warna kulitnya tidak terlalu putih dan tidak terlalu kemerahan, rambutnya tidak terlalu kerinting dan tidak juga terlalu lurus, Allah mengutuskan menjadi rasul ketika berumur 40 tahun, baginda tinggal di Makkah selepas menjadi rasul selama 10 tahun ( setengah riwayat 13 tahun ) dan tinggal di Madinah selama 10 tahun. Baginda wafat semasa berumur 60 ( setengah riwayat 63 tahun ) dan uban rambut dan janggutnya tidak melebihi 10 helai.

SUHANALLAH.........SALAWAT !!!!!!!!!!

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Thursday, March 5, 2009

GAME TENDANG NORMAN HAKIM

Kat sini aku terjumpa game tendang norman hakim yg dok heboh kat paper arus perdana tempoh hari. Kalau ada yang nak try tendang , SILA CUBA DIBAWAH INI DGN CLICK GAMBAQ NI ....MAI PENENDANG.................






Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Sunday, March 1, 2009

KISAH SAKIT MATA KELUARGA

SITUASI 1
Hari ini genap dua minggu anakku yg berumur 7 tahun sakit mata dan tidak bersekolah , esok dia akan mula bersekolah seperti biasa, Hadi jiran aku akan tolong membawanya ke sekolah hantar dan jemput

SITUASI 2
Kesian pulak anakku yang berusia 9 bulan, dia pun sakit mata, dah 3 hari dia sakit mata sakit dan dia phobia bukak mata, asyik lelap mata aje, time tidur mmg la tutup mata tapi time sedar pon dia tutup mata.

SITUASI 3
Bini aku pon pulak sakit mata.......KESIANNYA KAMI

SITUASI 4
Aku pulak dah satu minggu MC tak pergi keje, kena jangkit sakit mata dari anak aku yg 7 tahun tu......semalam SAbtu aku admit Hospital Putrajaya kerana ada habuk masuk dalam mata aku, dah le sakit mata kes AKU DIKLASIFIKASIKAN sebagai zon Kuning ( separa bahaya ) kat WAD KECEMASAN.. mata kanan aku ada luka dan kabur pandangan. tadi check mata dgn doktor pakar, mata kanan aku hanya mampu baca tiga baris huruf jer. KRONIK,,,,, mata kiri ok gak,
aku menaip ni pon kejap nampak , kejap tak nampak...

minggu esok aku akan dapat MC sebab nak bawak kereta pon tak boleh.............
ada sesiapa boleh jadi supir aku.......
itu saja coretan aku.....

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Friday, February 27, 2009

KESAN KENAIKAN TOL

Alhamdulillah baru sebentar tadi Menteri JKR umum kenaikan TOL ditangguhkan pada akhir tahun.... TAPI TETAP KENA TOL ......akhir tahun ini.

Disini aku berikan sedikit pendapat yang diambil dari seorang pembaca yang dicilok dari PERISIK RAKYAT...

Apabila kenaikan kadar tol diumumkan, HANYA satu sahaja yang dijadikan alasan - semuanya berdasarkan Perjanjian Konsesi dengan pengendali Lebuhraya.

Tetapi, dimanakah 'perjanjian konsesi' dengan rakyat yang mahu rakyat hidup sempurna, terjaga, tidak rasa beban lebih-lebih lagi di dalam media memberitahu mengenai puluhan ribu yang telah dibuang kerja akibat krisis ekonomi dunia.

Tidak perlu kita memberi alasan dengan memberikan contoh kadar tol di negara luar. Contoh di dalam negara sendiri tak habis untuk dikaji.

Saya merupakan pengguna jalanraya dan lebuhraya yang menghabiskan kira-kira RM200 sebulan untuk tol dan menjangkau antara 5000km sehingga 8,000km perjalanan sebulan.

Tahukah anda?

Jalanraya bertol diwujudkan untuk memberi pilihan kepada pengguna samada untuk mendapatkan keselesaan atau menggunakan jalan biasa/persekutuan yang biasanya kurang penyelenggaraan/sesak dan sempit.

Tetapi, sedarkah anda?

Banyak laluan bertol sebenarnya pengguna tiada pilihan dan terpaksa melaluinya kerana samada laluan alternatif memang tiada, atau laluan alternatif adalah laluan "tinggalan zaman penjajah" dan berada di lokasi yang langsung tak lojik untuk dijadikan laluan seharian.

Tahukah anda?

Laluan bertol memang selesa, ada sehingga 4 lane, sehinggakan jika meter kenderaan ada sampai 300km/jam, anda mampu memecut sehingga 290km/jam (kalau kancil turbo boleh pecut sampai meter berpusing 2 kali..!)

Tetapi, sedarkah anda?

Keselesaan itu bukan bermakna kita akan berkampung, berkelah atau membuat kenduri kahwin di tepi lebuhraya. Apa makna dalam laluan bertol adalah selesa, tetapi sebaik membayar tol, anda mengalami kesesakan yang amat kronik.

Contoh 1: Pengguna yang menggunakan Jalan Duta akan tahu betapa peritnya setiap pagi, sebaik membayar tol, mereka akan terpaksa menanggung kesesakan untuk masuk ke pusat bandaraya.

Contoh 2 : Pengguna lebuhraya Metramac setelah membayar di dua pondok tol, juga mengalami masalah yang sama untuk masuk ke bandaraya.

Contoh 3 : Lebuhraya DUKE yang baru dibuka kira-kira dua bulan lalu, juga seolah-olah teraniaya apabila papan tanda elektronik memberitahu, hanya beberapa minit untuk tiba di Ampang, tetapi sedarkah bahawa untuk turun dari lebuhraya di persimpangan Hillview, mengambil masa lebih 10 minit kerana pertembungan dengan Lebuhraya Lingkaran Tengah 2.

Tahukah anda?

Memang ada jalan alternatif iaitu jalan lama,jika tidak mahu menggunakan jalan bertol.

Tetapi sedarkah anda?

Ada jalan yang asalnya tidak bertol, tetapi setelah perjanjian konsesi, ianya terus dijadikan jalan bertol dan akhirnya kerana tiada pilihan, pengguna terpaksa melaluinya.

Contoh 1 : Lebuhraya Karak dari Gombak ke Bentong.

Adakah laluan alternatif yang dimaksudkan ialah Jalan Gombak Lama iaitu laluan sempit, bergaung, berbukit, sunyi, selekoh tajam, tiada lampu jalan, dalam hutan belantara dan jika anda ditimpa kemalangan, alamatnya tengkorak anda hanya akan ditemui 3 bulan kemudian, itupun kebetulan ditemui oleh orang asli yang kebetulan ternampak tengkorak anda di dalam gaung ketika mencari petai..?

Contoh 2 : Lebuhraya Persekutuan

Untuk ke Kelang dan sebaliknya, anda terpaksa melalui dua plaza tol. Apakah jalan alternatifnya? Anda terpaksa melaluinya dan membayarnya. Jika anda nekad, anda boleh tidak membayarnya semasa palang dibuka, tetapi siren akan berbunyi dan nombor kenderaan anda dicatatkan.

Dan tahukah anda, betapa siksanya melalui Lebuhraya Persekutuan setiap hari apabila ianya tidak boleh dikategorikan sebagai lebuhraya kerana langsung tiada ciri-ciri lebuhraya malah laluan yang betul-betul nampak macam lebuhraya hanya dalam jarak lingkungan satu kilometer dari plaza tol.

Tahukah anda?

Lebuhraya di negara ini cantik dan digahkan sebagai antara yang terbaik di dunia dengan laluan lurus, banyak lane, banyak kawasan rehat dan rawat.

Tetapi sedarkah anda?

Ada lebuhraya memaksa anda menghabiskan minyak dan masa terutama masa kecemasan kerana tiadanya laluan keluar atau pusingan u.

Contoh 1 : Lebuhraya KL-Putrajaya.

Lebuhraya ini menawarkan dua Plaza Tol. Di Bukit Jalil RM1.50 dan Putrajaya RM2.00

Tetapi, jika anda telah memasuki Plaza Tol Bukit Jalil, anda tidak boleh berpatah balik atau mencari mana-mana susur keluar kecuali anda terpaksa memandu sehingga Putrajaya, membayar tol RM2.00 kemudian U-turn dan bayar sekali lagi RM2.00 untuk berpatah balik.

Jaraknya melebihi 10 kilometer, (nanti saya ukur balik jarak tu...)menyebabkan banyak kes-kes kecemasan mengalami kelewatan untuk dibuat pusingan balik.

Contoh 2 : Jika anda melalui Lebuhraya Lingkaran Tengah 2 MRR2 dari Kepong ataupun sebaliknya, sebaik sahaja anda menaiki laluan bertingkat, anda akan mengalami trauma yang amat hebat kerana hampir saban hari laluan ini sesak di laluan bertingkat itu, lengkap dengan gegaran kuat jika lori atau kenderaan berat lalu di laluan sebelah. Lokasi inilah yang menjadi kontroversi sejak sekian lama akan isu retak pada rasuk/tiang lebuhraya dan sepanjang anda berada di atas laluan bertingkat yang sentiasa bergegar ini, tiada laluan kecemasan/susur untuk turun. Jika anda dah memasukinya, anda terpaksa berada di atasnya sehingga berhampiran susur Manjalara.

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Friday, February 20, 2009

PENGALAMAN DI INDONESIA

Alhamdulillah pada jam lebih kurang 1.00 pagi tadi waktu Malaysia 20 Februari 2009 ,saya telah selamat sampai di LCCT (KLIA) bersama 7 lagi sahabat-sahabat Kelab Bowling Kastam Putrajaya. Syukur kerana kami selamat semasa 4 hari berada di Indonesia ( Jakarta-Puncak-Bandung), terima kasih di ucapkan kepada Tourist Guide Pak AZMI dan Pak supirnya ( nama tak tau ) kerana membawa kami dari hari pertama 16/2 hinggalah 19/2. Menggunakan van ISUZU 11 tempat duduk yang selesa dgn penerangan semasa melancong.
Alhamdulillah trip ini (shopping dan melancong) adalah merupakan satu pengalaman yang terbagus bangat bg diri saya. Walaupun jalanraya di Indonesia macet bangat ( traffic jam ) tp kondisinya baik sekali. Kepada teman-teman lain, JOM KITA MELANCONG KE JAKARTA. Disini saya lampirkan beberapa perkara yang menarik ketika di sana :

1. Dimana ada tanah di situ ada manusia
2. Macet = Traffic Jam menjadi lumrah di jalanraya
3. Speda Motor = motosikal
4. Mobil = Kereta
5. Jakarta ada 15 juta penduduk
6. Jakarta ibu kota yang padat, besar, kota yg 24 jam hidup
7. Tempat melancong yg HEBAT !!!!!!!! tidak ada sepertinya di Malaysia - INI BENAR !!
8. Puncak lebih kurang sama dgn Genting Highland SEJUK BEB !!!!!
9. Bandung pun sejuk jugak
10. Cewek mmg cun
11. JANGAN LUPA UTK MELANCONG DI SAFARI INDONESIA di Puncak.. kat Malaysia pon tak ada macam di Indonesia.
12. Tempat bershopping memang THE BEST !! murah dan berkualitas
13. Anda tidak akan lari dari diganggu oleh penjual2 barang souvenir dari mula hingga akhir...
14. Banyakkan bawak duit takut nanti kena PAU dgn Imigresen Indonesia masa di Airport
15. Banyakkan bawak duit sebab nak donate org susah di sana
16. Banyakkan bawak duit sebab nanti kena paksa beli barang.
17. Banyakkan BERSABAR.......sebab anda akan banyak kali memberi TIPS @ TIPPING.



Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Tuesday, February 10, 2009

JAKARTA, BANDUNG KAMI DATANG !!!!!!!!!!!!

NANTI KEDATANGAN KAMI , AHLI KELAB BOWLING

PERGI
DEPART : 16 Februari 2009 jam 7.00

BALIK
DEPART : 19 fEBRUARI 2009 JAM 2000






Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Sunday, February 8, 2009

Dr M: MB harus dibenar panggil mesyuarat DUN

Mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata "tindakan melompat" wakil rakyat di Perak seharusnya mengakibatkan pembubaran dewan undangan negeri (DUN) tetapi oleh kerana Sultan Azlan Shah mengisytiharkan tidak perlu diadakan pilihanraya, maka keputusan itu harus dihormati.

mahathir mohamad 180108Katanya, menteri besar pembangkang harus dibenarkan memanggil mesyuarat DUN dan undi tidak percaya perlu diluluskan terhadap kerajaan berkenaan, lapor Bernama.

"Tetapi jika menteri besar tidak mahu mengadakan sidang DUN, jadi bagaimana kita boleh paksa beliau berbuat demikian.

"Undang-undang menyatakan undi tidak percaya mesti diluluskan sebelum ada pertukaran kerajaan.

"Sekalipun mereka terus memerintah negeri itu, mereka bertindak sebagai kerajaan minoriti. Bagaimana kerajaan minoriti hendak mentadbir negeri, bila ia tidak punya sokongan," kata Dr Mahathir selepas demonstrasi teknologi SmartPool di the Mines Waterfront Business Park di ibunegara semalam.

Mengenai laporan bahawa pembangkang bercadang mengambil tindakan undang-undang terhadap Sultan berhubung keputusannya, Dr Mahathir berkata walaupun tindakan pembangkang itu tidak beretika, undang-undang membolehkan tindakan itu diambil.

Bagaimanapun, Ketua Umum PR Datuk Seri Anwar Ibrahim kelmarin berkata, pihaknya tidak akan memfail saman terhadap Sultan.

'Demonstrasi bukan budaya M'sia'

Mengenai undang-undang antilompat parti yang dicadangkan, Dr Mahahtir berkata Umno pada satu masa dulu ada meminta semua wakil rakyatnya menandatangani surat tidak bertarikh untuk digunakan jika mereka meninggalkan parti, tetapi ini sekarang tidak sah dari segi undang-undang.

perak bn takeover protest mosque tear gas attack incident kuala kangsar rally 060209 31Bagaimanapun, Dr Mahathir berkata, pembangkang, yang hilang kuasa mentadir kerajaan Perak, perlu sedar bahawa demonstrasi jalanan bukan budaya Malaysia dan menunjuk kekuatan seperti ini boleh berlaku terhadap mereka pada masa depan,

"Ini (demonstrasi jalanan) bukan budaya kita. Bagaimana anda hendak membentuk sebuah kerajaan dengan bertindak di jalan raya. Jika mereka (pembangkang) sendiri menggalakkan demonstrasi jalanan, macam mana pula mereka hendak mentadbir negeri.

"Jika anda bertindak di jalan raya setiap kali ada masalah, maka jika dan bila anda membentuk kerajaan, orang lain akan melakukan yang sama," katanya.

Para penyokong Pakatan Rakyat (PR) mengadakan demonstrasi semasa upacara mengangkat sumpah menteri besar Perak yang baru kira-kira satu kilometer dari Istana Kuala Kangsar.

Kerajaan PR yang belum berusia setahun tumbang selepas tiga anggota dewan undangan (Adun) keluar parti menjadi Adun bebas dan menyokong BN.

Manakala Adun Umno yang keluar parti dan menyertai PKR sebelum ini, kembali semula ke pangkuan BN.

MALAYSIAKINI



Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

JUMLAH TENTERA USA MATI DI IRAQ

Tentera US telah mengorbankan seramai 4,238 tenteranya sejak operasi di Iraq

As of Saturday, Feb. 7, 2009, at least 4,238 members of the U.S. military had died in the Iraq war since it began in March 2003, according to an Associated Press count.

The figure includes eight military civilians killed in action. At least 3,406 military personnel died as a result of hostile action, according to the military's numbers.

The AP count is one fewer than the Defense Department's tally, last updated Friday at 10 a.m. EST.

The British military has reported 178 deaths; Italy, 33; Ukraine, 18; Poland, 21; Bulgaria, 13; Spain, 11; Denmark, seven; El Salvador, five; Slovakia, four; Latvia and Georgia, three each; Estonia, Netherlands, Thailand and Romania, two each; and Australia, Hungary, Kazakhstan and South Korea, one death each.

___

The latest deaths reported by the military:

• A soldier died Friday as a result of a non-combat related injury near Balad Ruz, Iraq.

sumber : Yahoo. News

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Saturday, February 7, 2009

ISU PERAK : SIAPA DIA ANNUAR ZAINI ?

LAYARI DISINI

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Mohd Nizar 'booted out' of MB's office

DATO' SERI IR NIZAR DIHALAU KELUAR

IPOH, 6 Jan :- Pada sekitar jam 9.40 pagi tadi YAB Menteri Besar Perak, Ir. Muhammad Nizar Jamaluddin dihalau keluar dari pejabatnya oleh seorang pegawai atasan yang sedang mengusai pejabat Kerajaan Negeri di sini. Dengan suara yang kuat, "Keluar" beberapa kali Ir. Nizar di perlakukan dengan cara yang tidak sopan sekali.

Kejadian itu berlaku apabila YAB Menteri Besar yang masih sah itu pergi ke Pejabatnya seperti biasa pagi ini. Beliau bersama dengan pembantu dan diiringi oleh unit amal .

Keadaan ini mengambarkan betapa seorang yang selama ini cukup bermasalah kepada Kerajaan Negeri Perak Pakatan Rakyat menunjukkan taringnya. Kelmarin beliaulah yang mengarahkan supaya semua bilik Exco dikosongkan dan kenderaan rasmi dikembalikan dengan secepat mungkin.

Sumber: http://idhamlim.blogspot.com/2009/02/terkini-jam-940-am-mb-nizar-dihalau.html

Pejabat Menteri Besar Perak kecoh jam 10 pagi tadi apabila Setiausaha Kerajaan Negeri Perak tidak membenarkan Menteri Besar Datuk Seri Mohd Nizar Jamaludin serta Exconya memasuki pejabat mereka.

Dengan kasar, mereka dihalau keluar dan tidak dibenarkan masuk ke pejabat mereka.

MB Besar dan Exco kemudiannya dilihat keluar dari bangunan Perak Darul Ridhwan jam 10.45 pagi tadi.

BARANG-BARANG MILIKNYA PON DAH HILANG !!!!!!!!

KOMEN AKU ......aku nie walaupun tak main politik, tapi mashaAllah , apa hal la pulak ko halau bekas MB tu.... gentelman la sikit.... macam orang tu buat jenayah laa pulak. Ir. Nizar punyalah baik orangnya dan beriman ko halau macam anjing.
subhanallah.... PERLU DIINGAT BN 28 Kerusi, Pakatan 28 kerusi, 3 milik adun BEBAS..... macam2 boleh terjadi... tadi jam 9.00 Timb Menteri Usahawan dan Koperasi kata pun BN tak kuat , 3 orang BEBAS mangkuk hayun tu pon boleh berpaling tadah.



Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Friday, February 6, 2009

MINGGU BERDUKA DAN GEMBIRA

Orang kampong diculik celaka
Wang dan ringgit jadi amalan
Anak kampong melompat suka
Lompatan tinggi seberang jalan

Ketua kampong gundah gelana
Mencari anak hilang kemana
Rupanya anak keluar berkelana
Mencari rezeki yang lebih berharga


Kampung seberang rupanya penculik
Anak yang hilang ke kampung seberang sana
Ketua kampung bertambah pelik
Anak-anak hilang entah kemana


Anak yang hilang muncul tiba-tiba
Mengaku sakit, kononnya berduka
Ketua kampong seberang hampir berkuasa
Merampas tanah dan hak rakyat jelata


Ketua kampong bersiap sedia
Hadapi musuh hampir menjelma
Mengadap Sultan disinggah sana
Mengharap ahli kampong memilih semula


Kampong seberang mencanang berita
Anak yang hilang kini dalam gengamannya
Wahai ketua kampong disana bersiaplah sedia
Menghadapi rintangan bakal menjelma


Ketua Kampong pertahan nyawa
Dari musuh datang berduyun-duyun
Kampong seberang sudah tiba
Muka semacam mangkuk hayun


RAKYAT BERKUMPUL DI PADANG DAN DI KAMPONG
BERSAMA TAAT BERPIMPIN TANGAN
WAHAI RAKYAT WAHAI PENDUDUK KAMPONG
BERSABARLAH KITA HADAPI RINTANGAN




LU PIKIR LA SENDIRI


Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Saturday, January 31, 2009

PM TURKI BERTENGKAR DENGAN PRESIDEN ISRAEL DI DAVOS

I have great respect for Mr. Edrogan for coming out and saying the truth not like other retards who have close eye on Palestinian situation. Thanks Turkey and thank you Mr. Edrogan..the translating woman was very bad.

Alangkah beraninya Perdana Menteri Turki ini bertengkat dengan PM Israel.....SYABAS INSPEKTOR SHAHAB......... Pemimpin beginilah yang patut dibangga oleh setiap rakyat didunia, berani mengucapkan perkara yang hak, mengatakan yang benar di hadapan beratus perwakilan dunia di persidangan ekonomi dunia di Davos, Switzerland. Pemimpin begini tidak tidur semasa persidangan / perdebatan berlangsung, malah sanggup mematahkan hujah Presiden Israel yang baru sahaja selesai upacara korban di Palestin. Lihat di bawah ini sedutan 4 minit ketika mana ianya berlaku. sila KOMEN DI BAWAH





Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Tuesday, January 27, 2009

CORETAN PETANG DI KALA GERHANA MATAHARI

Pada jam 4.15 ptg, 26 Januari 2009 aku telah menerima satu SMS dari kawan aku dari JAKIM mengenai akan berlakunya gerhana matahari dan dapat dilihat di Malaysia. Dalam hatiku " betul ke ni, lama dah tak nampak gerhana ni last pon masa kocik dulu. Dlm SMS tu juga memaklumkan cara solat gerhana matahari iaitu buat solat sunat dua rakaat, setiap rakaat ada dua kali rukuk (baca fatihah dan surah pastu rukuk dan iktidal, jgn sujud, teruskan membaca fatihah dan surah semula kemudian rukuk balik dan iktidal pastu terus sujud dan buat pada rakaat kedua macam yg pertama). Aku dapat la jugak solat sunat gerhana tu...

Alhamdulilah aku masa tu ada kat Tg. Malim dengan izin Allah dapat melihat gerhana matahari tanpa pakai google atau tengok dalam air pon, sebab awan nipis telah meliputi matahari sekadar sekejap 5 minit. Dengan terangnya aku dapat lihat kebesaran Allah ini 3 orang kawan aku telah aku hubungi agar melihat kejadian ini. Tapi sayang semua tak dapat tgk sebab mendung waktu tu kt tmpat diaorang............

Lastly.... tak tau laaa aku masa tu begitu teruja bangat kejadian Allah tu, sblm ni tak la pulak......apa-apa pon itu. SUBHANALAH

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Thursday, January 15, 2009

TERBUKTI BOIKOT BARANGAN ISRAEL BERJAYA

Perniagaan ini beroperasi di negara Muslim, memberi pekerjaan dan meningkatkan ekonomi. Tidakkah usaha boikot merugikan kita sendiri?

Benar, banyak dari syarikat perniagaan yang tersenarai menjalankan operasi atau perniagaan mereka di negara-negara Islam, justeru mereka memberi pekerjaan kepada masyarakat Islam dan membantu ekonomi negara Islam. Tetapi kita seharusnya belajar dari peristiwa-peristiwa pembangunan ekonomi dunia, di mana keruntuhan sesebuah entiti perniagaan selalunya membuka peluang kepada entiti yang lain. Kita seharusnya mengambil situasi ini sebagai peluang untuk membina ekonomi sendiri, bukan sebagai kehilangan punca ekonomi.

Sebagai contoh, Coca-Cola yang sekian lama mendominasi pasaran Asia Tengah telah mengalami kemerosotan jualan sehingga 60% akibat boikot. Kemerosotan ini telah membuka peluang kepada produk alternatif milik perniagaan Muslim dari Iran, ZamZam Cola. ZamZam Cola sehinggakan tidak dapat menampung permintaan bagi memenuhi kekosongan pasaran Coca-Cola. Malahan, mereka berjaya menjual sebayak 4milion tin minuman dalam minggu pertama, suatu yang tidak sekali-kali dijangka. Sekarang? ZamZam Cola meluaskan perniagaan dengan membuka kilang-kilang di negara Teluk, sekaligus memberi peluang pekerjaan yang jauh lebih menyeluruh kepada masyarakat. Dan buat pertama kalinya sebuah negara dari Eropah, iaitu Denmark, mula mengimpot ZamZam Cola.

Senario sama berlaku di Mesir pada tahun 2001, di mana penutupan syarikat Sainsbury telah berjaya meningkatkan perniagaan milik tempatan yang tidak mungkin mampu bertahan dengan dominasi pasaran syarikat-syarikat besar dari luar.

Buat kita di Malaysia, apakah salahnya kita meninggalkan ayam goreng McDonald’s dan seterusnya mencuba produk alternatif, contohnya Radix Fried Chicken atau mana-mana restoran Mamak Muslim berdekatan. Tidak rugi kita meninggalkan minuman Coca-Cola dengan memilih alternatif produk tempatan yang diusahakan oleh orang Islam. Apakah salahnya kita beralih daripada mengunjungi Pasaraya Tesco kepada Pasaraya Maidin?

Apakah usaha ini akan berjaya?

Mengapa tidak? Lihat kepada salah satu syarikat yang mengalami kesan teruk akibat boikot - McDonald’s.

McDonald’s merupakan “rakan korporat utama” kepada Jewish United Fund (JUF.) JUF menggelarkan diri mereka sebagai “bekerja untuk mengukuh ketenteraan Amerika, sokongan ekonomi dan diplomatik kepada Israel; memerhati dan sekiranya perlu, memberi respon kepada laporan media berkenaan Israel.” Pengerusi dan Ketua Eksekutif McDonald’s adalah Jack M Greeberg, yang juga merupakan Pengarah Kehormat American-Israel Chamber of Commerce and Industry.

Dalam bulan Oktober 2002, McDonald’s menutup operasi mereka di Asia Tengah kerana kerugian akibat kesan secara langsung daripada usaha boikot. Di Jordan, 2 daripada 6 francais McDonald’s terpaksa ditutup kerana tidak mendapat sambutan. Di Mesir, McDonald’s terpaksa menukar jenama mereka kepada Manfoods sebagai usaha untuk mengelirukan pelanggan. Usaha menukar jenama itu tidak berjaya, dan pihak berkuasa Mesir terpaksa diarahkan mengawal pintu-pintu masuk ke restoran McDonald’s akibat tindakan masyarakat yang membaling batu ke arah restoran berkenaan. Sejumlah 175 restoran mungkin ditutup, dengan membawa kerugian sebayak USD350juta.

Sekiranya syarikat gergasi seperti McDonald’s boleh menerima kesan dan tekanan akibat boikot, sudah tentu syarikat-syarikat yang lebih kecil, yang menyokong Israel, akan membuka mata dan berhati-hati dengan usaha boikot ini.

Dalam kes memboikot Amazon.com, perniagaan yang menjual buku dan produk berkaitan melalui internet tersebut telah menghentikan kerjasama mereka dengan Jerusalem Post pada bulan November 2002. Jerusalem Post telah menyumbang sebahagian daripada keuntungan hasil kerjasama dengan Amazon.com kepada tentera Israel yang pulang dari tugasan mereka di daerah Palestin.

Iklan-iklan Amazon.com yang berbunyi “Buy Amazon.com & Support Israel” dipaparkan dalam hampir setiap mukasurat Jerusalem Post. Amazon akhirnya dikatakan memberhentikan kerjasama tersebut akibat desakan pelanggan yang prihatin.

Beberapa syarikat yang sedih dengan apa yang dilakukan oleh rejim Israel terhadap Palestin, membuat keputusan untuk turut bersama memboikot Israel.

Pada bulan May 2002, Texas Automotive Export, iaitu sebuah syarikat di US yang mengekspot peralatan kereta telah memutuskan untuk tidak meneruskan perniagaan dengan Israel.

Kejayaan dan sambutan boikot memang membimbangkan US dan Israel, sehinggakan US mengancam untuk mengenakan denda terhadap syarikat yang terlibat dengan boikot ini. Jabatan Perdagangan US telah mengenakan lebih dari USD 26milion denda tidak lagi mengeluarkan lesen ekspot kepada syarikat yang terlibat.



Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

ISRAEL AKAN MUSNAH AKHIRNYA... confirm !!!!

Penaklukan Palestin Oleh Rejim Haram Yahudi

Sebab utama penaklukan negara Palestin sebenarnya berpunca dari perancangan yang teliti oleh Persatuan Freemason Antarabangsa. Freemason melihat usaha begini penting bagi mengelakkan pupusnya spesis Yahudi dari persada dunia.

Takdir Allah SWT membenarkan mereka berjaya menakluk Palestin dengan restu gerakan Kristian sedunia dan bantuan mereka. Perkara ini berlaku dalam keadaan orang-umat Islam terutamanya masyarakat Arab sedang lalai. Persoalannya, sampai bilakah mereka akan berjaya mendominasi negara yang kecil itu. Mereka perlu waspada kepada masyarakat Arab yang berjumlah lebih 100 juta orang itu yang sentiasa mengingati sejarah buruk antara mereka dan Yahudi sepanjang zaman. Masa jua yang akan menentukan segala-galanya.

Penutup

Janji Allah SWT akan sampai bagi memastikan Islam akan tinggi semula dan musuh-musuh Islam terutamanya Yahudi akan kembali ke era kesusahan dan penindasan seperti keadaan asal mereka.

Kita meyakini usaha mereka mengumpulkan bangsa mereka di tengah-tengah negara umat Islam itu akan berakhir dengan penghapusan mereka secara terus dari muka bumi Allah SWT ini. Ini bersesuaian dengan maksud sebuah hadith sahih riwayat Al-Bukhari dan Muslim:

"Tidak akan berlaku kiamat sehinggalah orang-umat Islam berperang dengan orang-orang Yahudi (di sebuah tempat). Orang-umat Islam akan membunuh mereka beramai-ramai sehinggakan apabila mereka bersembunyi di sebalik batu dan pokok, tiba-tiba pokok-pokok dan batu-batu itu bersuara menjerit memanggil umat Islam agar membunuh orang-orang Yahudi itu, kecuali pokok 'Gharqad', kerana ia adalah pokok Yahudi".

Janji Nabi pastinya benar. Peristiwa ini akan berlaku bagi menamatkan siri pengkhianatan Yahudi terhadap Islam dan manusia secara keseluruhannya.#



Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

SIAPA ITU YAHUDI ?

Siapa mereka ini?

Nabi Isa (Jesus of Nazareth) ialah Yahudi. Albert Einstein, saintis zaman moden paling terkemuka dan disebut oleh majalah Time sebagai 'Manusia Abad ini' ialah seorang Yahudi; Sigmund Freud - melalui teori id, ego dan super-ego ialah bapa psikoanalisis, juga seorang Yahudi; begitu juga Karl Marx, Paul Samuelson dan Milton Friedman.

Selain mereka banyak lagi orang Yahudi yang hasil kebijaksanaan mereka berupaya menghasilkan keperluan untuk kita semua: Benjamin Rubin memperkenalkan jarum suntikan pelalian.

Johas Salk mereka vaksin polio yang pertama. Gertrude Elion mencipta ubat melawan leukemia. Baruch Blumberg mencipta vaksin Hepatitis B. Paul Ehrlich menemukan rawatan untuk siflis. Elie Metchnikoff menang Hadiah Nobel untuk penyakit berjangkit. Bernard Katz menang Hadiah Nobel kerana kajian mengenai transmisi neuromuskular.

Andrew Schally penerima Nobel dalam kajian endokrinologi (berkaitan sistem endokrin dan kencing manis). Aaron Beck menemui terapi kognitif (rawatan mental, kesugulan dan fobia).

Gregory Pincus membangunkan pil perancang keluarga yang pertama. George Wald menang Nobel bagi kajian mata manusia, Standley Cohen dianugerahi Hadiah Nobel dalam kajian embriologi (kajian janin dan perkembangannya). Willem Kolff mencipta mesin dialisis (mencuci) buah pinggang.

Sejak 105 tahun, 14 juta Yahudi menang 15 dozen Hadiah Nobel, sementara tiga dimenangi oleh 1.4 bilion umat Islam.

Stanley Mezor mencipta mikrocip pertama. Leo Szilards membangunkan reaktor rangkaian nuklear pertama; Peter Schultz (kabel gentian optik); Charles Adler (lampu isyarat); Benno Strauss (besi tahan karat - stainless steel); Isador Kisee (sistem suara di pawagam); Emile Berliner (mikrofon untuk telefon) dan Charles Ginsburg (alat pita rakaman).

Saudagar jenama terkaya dunia juga dikuasai Yahudi iaitu Ralph Lauren (Polo), Levis Strauss (Levi's Jeans), Howard Schultz (Starbuck's), Sergey Brin (Google), Michael Dell (Dell Computers), Larry Ellison (Oracle), Donna Karan (DKNY), Irv Robbins (Baskin & Robbins) dan Bill Rossenberg (Dunkin Donuts).

Richard Levin, presiden universiti tersohor Yale Universiti ialah seorang Yahudi. Henry Kissinger, Joseph Lieberman dan Madeleine Albright (bekas-bekas Setiausaha Negara AS); Alan Greenspan (bekas pengerusi Rizab Persekutuan AS di bawah Reagan, Bush, Clinton dan Bush); Maxim Litvinov (bekas Menteri Luar Soviet Union); David Marshal (bekas Ketua Menteri pertama Singapura); Isaac Isaacs (bekas Gabenor Jeneral Australia); Benjamin Disraeli (negarawan dan penulis Britian); Yevgeny Primkov (bekas Perdana Menteri Rusia dan bekas jeneral KGB); Jorge Sampaio (bekas Presiden Portugal); Herb Gray (bekas Timbalan Perdana Menteri Kanada); Pierre Mendes (Perdana Menteri ke-143 Perancis); Michael Howard (bekas Setiausaha Negara British); Bruno Kreisky (bekas Canselor Austria) dan Robert Rubin (bekas Setiausaha Perbendaharaan AS).

Dalam dunia media, orang Yahudi yang terkemuka ialah Wolf Blitzer (CNN); Barbara Walters (ABC News); Eugene Meyer (Washington Post); Henry Grunwald (Ketua Editor Time); Katherine Graham (penerbit The Washington Post); Joseph Lelyyeld (Editor Eksekutif, The New York Times) dan Max Frankel (The New York Times).

Dermawan dan penyangak mata wang, George Soros ialah Yahudi. Dia menderma AS$4 bilion untuk membantu ahli sains dan universiti serata dunia..

Walter Annenberg menderma untuk membina ratusan perpustakaan berjumlah AS$2 bilion.

Di Olimpik, Mark Spitz membolot tujuh pingat emas. Lenny Krayzelburg ialah pemegang tiga kali pingat emas Olimpik. Spitz Krayzelburg dan Boris Becker adalah Yahudi.

Tahukah anda bahawa pelakon pujaan Harrison Ford, George Burns, Tony Curtis, Charles Bronson, Sandra Bullock, Billy Cystal, Woody Allen, Paul Newman, Peter Sellers, Dustin Hoffman, Michael Douglas, Ben Kingsley, Kirk Douglas, Willian Shatner, Jerry Lewis dan Peter Falk semuanya Yahudi?

Tambahan lagi, Hollywood sendiri diwujudkan oleh orang Yahudi. Antara pengarah dan penerbit, Steven Spielberg, Mel Brooks, Oliver Stone, Aaron Spelling (Beverly Hills 90210), Neil Simon (The Odd Couple), Andrew Vaina (Rambo 1- 2-3), Michael Man (Starsky and Hutch), Milos Forman (One Flew Over The Cuckoo's Nest), Douglas Fairbanks (The Thief Of Baghdad) and Ivan Reitman (Ghostbusters) - semuanya adalah Yahudi..

Mempengaruhi

Washington yang merupakan ibu negara Amerika Syarikat, mempunyai satu pertubuhan lobi yang amat berkuasa. Ia dikenali sebagai Jawatankuasa Hal Ehwal Awam Amerika Israel (AIPAC) yang berupaya mempengaruhi Kongres meluluskan resolusi memuji dan 'membuat apa saja' demi Israel.

Tahukah lagi bahawa William James Sidis dengan IQ 250-300 ialah manusia tercerdik. Dia ialah Yahudi.

Jadi, mengapa mereka ini terlalu berkuasa?

Jawapannya: Pendidikan, pelajaran, ilmu.

Mengapa umat Islam terlalu lemah?

Dianggarkan 1,476,233,470 Muslim di atas muka bumi Allah ini. Satu bilion di Asia, 400 juta di Afrika, 44 juta di Eropah dan enam juta di Amerika. Setiap lima insan manusia ialah Muslim. Setiap seorang Hindu ada dua orang Islam, setiap seorang Buddha ada dua orang Islam dan setiap seorang Yahudi ada beratus orang Islam. Mengapa orang Islam terlalu lemah?

Ini jawapannya: Terdapat 57 negara anggota OIC dan jika dicampur semua cuma ada kira-kira 500 buah universiti; atau sebuah universiti untuk setiap tiga juta orang Islam.

AS mempunyai 5,758 universiti dan India ada 8,407. Pada 2004, Shanghai Jiao Tong Universiti membuat kajian 'Kedudukan Akademik Universiti-universiti Dunia' - dan menakjubkan - tiada satu pun universiti-negara Islam yang berada di puncak 500.

Data yang dikumpul dari UNDP, tahap celik huruf di negara maju ialah hampir 90 peratus dan 15 negara itu mempunyai 100 peratus celik huruf. Negara majoriti penduduk Islam, purata kadar celik huruf ialah sekitar 40 peratus dan tiada negara yang mempunyai 100 peratus semuanya celik huruf.

Sekitar 98 peratus penduduk di negara maju menamatkan sekurang-kurang sekolah rendah, sementara hanya 50 peratus di negara majoriti Islam. Sekitar 40 peratus penduduk di negara maju memasuki universiti, sementara hanya 2 peratus di negara majoriti Islam.

Negara-negara majoriti Islam mempunyai 230 ahli sains bagi setiap (per) sejuta penduduk.. Di AS 4,000 per sejuta, Jepun 5,000 per sejuta. Di seluruh negara Arab, penyelidik sepenuh masa ialah 35,000 dan hanya 50 juruteknik per sejuta (berbanding di negara maju 1,000 juruteknik per sejuta).

Negara Islam membelanjakan 0.2 peratus daripada KDNK untuk penyelidikan dan pembangunan (R&D) sebaliknya, di negara maju membelanjakan 5 peratus daripada KDNKnya.

Kesimpulan: Dunia Islam kurang keupayaan untuk menghasilkan ilmu pengetahuan.

Akhbar harian yang dibaca oleh setiap 1,000 orang dan jumlah judul buku yang dibaca oleh setiap sejuta orang adalah dua angka tunjuk bagi menentukan sama ada ilmu pengetahuan disalurkan ke dalam masyarakat.

Di Pakistan, hanya ada 23 akhbar harian per 1,000 rakyat Pakistan sementara nisbah di Singapura ialah 360. Di UK, jumlah judul buku per juta orang ialah 2,000 sementara di Mesir ialah 20.

Kesimpulan: Dunia Islam gagal menyalurkan ilmu pengetahuan.

Yang menariknya, jumlah terkumpul KDNK tahunan 57 buah negara ahli OIC ialah di bawah AS$2 trilion. Amerika sahaja, menghasilkan barangan dan perkhidmatan bernilai AS$12 trilion, China AS$8 trilion, Jepun AS$3.8 trilion dan Jerman AS$2.4 trilion.

Pengeluar minyak yang kaya, Arab Saudi, UAE, Kuwait, Qatar secara rangkuman menghasilkan barangan dan perkhidmatan (rata-rata minyak) bernilai AS$500 bilion; Sepanyol sahaja menghasilkan barangan dan perkhidmatan bernilai lebih AS$1 trilion, Poland AS$489 bilion dan Thailand AS$545 bilion.

Jadi, mengapa orang Islam tidak berkuasa dan orang Yahudi paling berkuasa?

Jawapannya ialah: Kurangnya ilmu. Kurangnya pendidikan dan kurangnya pelajaran

Sumber: Utusan Online




Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Monday, January 12, 2009

SEJARAH ISRAEL MENDUDUKI PALESTIN

Kutukan demi kutukan dari pemimpin umat Islam, dari anggota OIC dan NGO-NGO hak-hak asasi manusia. Sementara Kesatuan Eropah dan Bangsa-Bangsa Bersatu serta Amerika hanya meminta tentera Israel tidak menyerang kawasan penduduk awam, ertinya bolehlah menyerang untuk sasaran militan Arab di Gaza saja.

Ulang tayang

Peristiwa serangan ini adalah ulangan tindakan Israel sejak puluhan tahun lalu dan hingga kini, iaitu sejak zaman Presiden Richard Nixon, malah sebelum itu lagi, hingga zaman Barack Obama yang sesetengah orang diharapkan ada perubahan.

Kini serangan itu berterusan, ratusan rakyat Gaza terbunuh setiap hari, mayat bergelimpangan, bangunan runtuh, hospital musnah, tidak ada jalan keluar bagi rakyat Gaza untuk mendapatkan makanan.

Mesir juga menutup sempadannya untuk tidak membenarkan pelarian Palestin tumpah lagi ke negara itu. Syria, Libya, Jordan dan negara Arab lain tidak lagi mampu menerima pelarian yang berjumlah berjuta-juta banyaknya.

Ini adalah episod yang sangat mememilukan, sebuah tragedi kemanuiaan yang tidak ada tandingannya, bahkan tragedi kemanusiaan ini melebihi pembunuhan Nazi Jarman terhadap orang Yahudi di Eropah.

Tidak ada siapa yang ditakuti oleh rejim Tel Aviv sekarang, justeru kerana Amerika, di bawah presiden barupun tetap menyokong mereka. Malah Amerika terus menerus melindungi kepentingan Yahudi.

Maka jadilah rakyat Paletin di Gaza itu 'bahan ratahan' tentera Israel. Anak-anak muda Palestin meluru ke jalan-jalan raya melemparkan batu ke arah tentera dan keretakebal Israel, lalu dari muncung kereta kebal Israel itu memuntahkan peluru meriam yang membunuh mereka dengan mudah.

Bayangkan bagaimana anak-anak muda Palsetin yang hanya bersenjatakan batu di tangan boleh melawan tentera Israel dengan segala peralatannya. Namun itulah yang terjadi. Inilah pemandangan ngeri yang berterusan disaksikan oleh masyarakat antarabangsa seluruh dunia.

Adakah harapan buat Obama?

Adakah rakyat Palestin ini mempunyai masa depan? Ini pertanyaan yang sangat sukar dijawab, walaupun daripada pakar mengenai Asia Barat sendiri. Memang ada sesetengah pihak mengharapkan Obama yang berkulit hitam itu melakukan sesuatu dalam menyelesaikan isu Palestin, namun nampaknya rejim tentera Tel Aviv, pimpinan Menteri Pertahanannya yang sangat ganas, Ehud Barat, tidak mungkin bersedia menghentikan serangannya. Ini kerana dia tahu, Amerika dan sekutunya akan terus menyokong Israel.

Jika begitu keadaannya, bagaimana masalah ini dapat diselesaikan? Israel menuduh para pejuang Hamas melancarkan roket di kawasan Israel, ada yang mengena sasaran dan ada yang tidak. Namun hujan roket dari Israel, di samping meriam kereta kebal mereka terus menerus membunuh rakyat Palestin.

Sementara itu bagaimana sikap pemimpin umat Islam, khususnya pemimpin dunia Arab? Selagi mereka masih kekal dengan sikap assobiyah Arab mereka, tidak bersatu atas nama Islam untuk memerangi rejim Yahudi, maka tidak mungkin rejim itu boleh berundur.

Kerdilnya negara Arab

Bayangkan setiap tahun negara Arab membelanjakan beratus bilion dollar Amerika untuk membeli senjata api tercanggih dari pelbagai negara Barat, khususnya Amerika. Namun negara Arab tidak juga mampu memperlihatkan kekuatan tentera mereka untuk menghadapi Israel.

Akhirnya negara Arab hanya menjadi 'pengguna' setia senjata moden Barat, sementara senjata itu tidak juga menolong memperlihatkan 'izzah' (keunggulan, kehebatan) negara Arab sehingga menggerunkan Israel.

Inilah yang berlaku terus menerus, pada ketika yang sama, siapapun yang menjadi Presiden Amerika, negara itu terus melindungi kepentingan Israel.

Benarlah kata ulama tersohor, Sayyid Hasan Ali An-Nadawi dalam bukunya Kerugian Dunia Kerana Kemunduran Umat Islam bahawa negara umat Islam perlulah memiliki ilmu dan kekuatan senjata yang cukup disertai kemajuan teknologi supaya dengan kekuatan itu mereka mampu memimpin dunia.

Malangnya, kata An-Nadawi, hampir semua kekuatan ini kini tidak dimiliki oleh umat Islam, pada hal di zaman dulu, umat Islamlah yang memiliki semua kekuatan ini. Kini, katanya, pemimpin negara Arab hanya memikirkan kepentingan negara masing-masing, dilatari oleh sikap assobiyah, atau perkauman Arab yang semakin menebal.

Perlu diingat, kata An-Nadawi lagi, sikap ini menyebabkan runtuhnya Daulah Islamiyah Turki pada tahun 1924, iaitu di tengah-tengah Assobiyah Arab yang tebal itu, ia bertembung pula dengan assobiyah Turki kerana ketika itu Turki juga sangat angkuh dan merasakan ia adalah bangsa besar. Inilah kesan buruk yang dialami sehingga keadaan menjadi begini.

Mula tergadai

Sementara itu, ketika menyaksikan penyiksaan dan pembunuhan beramai-ramai rakyat Palestin oleh rejim Irael itu, kita teringat bagaimana mulanya tanah atau bumi Palestin ini tergadai dan dijual kepada Palestin.

Pada zaman pemerintahan Sultan Abd Hamid II, Sultan Turki terakhir, telah digubal undang-undang dan disahkan di Parlimen Turki bahawa semua tanah yang dimiliki oleh orang Arab di Palestin (ketika itu di bawah riayah Daulah Othmaniyah Turki) dilarang dijual kepada Yahudi.

Ini menimbulkan kemarahan British dan Perancis, justru kerana dua negara Eropah itu mahu memperkukuh kedudukan masa depan Yahudi di negara Palestin.

Namun setelah kejatuhan Daulah Othmaniyah Turki, undang-undang itu dimansuhkan oeh Kemal Attaturk yang merampas kuasa. Lalu dengan pantas orang Yahudi di Palestin berebut-rebut membeli tanah orang Arab di sana, sementara orang Arab Palestin itu sendiri rela pula menjual tanah mereka.

Dengan itu banyak tanah hak milik Arab Palestin bertukar tangan menjadi hak milik Yahudi hingga kini.

Tanah itu kini didiami oleh orang Yahudi, ditambah pula wujudnya penempatan baru, iaitu tanah yang dirampas dari rakyat Palestin sendiri. Demikianlah sejarah hitam bumi Palestin.

Maka itu ketika Israel menguatkan cengkamannya di bumi para anbia ini, dalam usaha mereka hendak menghapuskan rakyat Palestin, wajar kita merenung semua sejarah pahit ini. Namun pandangan An-Nadawi ini sangat wajar diberikan perhatian.


Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Tuesday, January 6, 2009

BOIKOT BARANGAN ISRAEL



KEKEJAMAN ! PENINDASAN ! PEMBUNUHAN ! KEZALIMAN ! KERAKUSAN ! KEDEGILAN ! KEJAHILAN ! KEBOBROKAN ! KESUNDALAN ! KECELAKAAN ! KEPALA BATUAN !

itu semua ada pada negara Israel...
" Sehingga kini, hampir 500 orang terkorban terutamanya orang awam, kanak-kanak dan wanita. " ini merupakan salah satu petikan akhbar yg diambil dr akhbar arus perdana, KEZALIMAN ISRAEL terus mengganas dengan PEMBUNUHAN demi PEMBUNUHAN atas dasar ingin menyerang balas dan mempertahankan diri.
Demonstrasi, bantahan sebenarnya kurang sangat berkesan kerana ISRAEL LAKNAT, tetap akan ZALIM kerana disokong oleh sekutu rapatnya AMERICA DAJJAL,apa sebenarnya kita perlu buat. Tidak kasihankah kita terhadap KEKEJAMAN ISRAEL, cuba kita berada di sana, MASHAALLAH !!!!

Bagi saya SALAH SATU JALANNYA IALAH kita BOIKOT BARANGAN YANG ADA KEPENTINGAN DENGAN ISRAEL. ITU SAJA, saya tak mampu nak demo di jalan raya kerana kerja, saya tak mampu nak gi tolong Palaestin, saya tak mampu nak derma banyak sangat duit ( takut tak sampai kat org Palestin ) HANYA BOIKOT BARANGAN YG ADA KEPENTINGAN ISRAEL SEKADAR YG TERMAMPU


sekarang ini Persatuan Pengguna Islam Malaysia PPIM sedang mengadakan kempen BOIKOT BARANGAN ISRAEL.... maka sokonglah kempen ini, InsyaAllah ianya berkesan ke atas ekonomi America dan Israel, lebih2 lagi dunia sekarang gawat
JOM APA LAGI ............ALLAHU AKBAR!!

klik BOIKOT BARANG ISRAEL



Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Thursday, January 1, 2009

SELAMAT TAHUN BARU 1430H dan 2009M ( apa azam anda ?)

Assalamualaikum...

Dimulakan dengan SELAMAT TAHUN BARU 1430 HIJRAH DAN TAHUN 2008 MASIHI, apakah azam kita pada tahun ini, sesungguhnya dan semestinya azam kita untuk menjadikan kehidupan menjadi lebih baik..... sumber kewangan perlu ditingkatkan, pendidikan duniawi anak-anak perlu dititikberatkan, masing2 bercita2 dengan azam baru dan bermacam-macam lagi.
TETAPI.....adakah tuan / puan berfikir IMAN kita perlu dipertingkatkan untuk memenuhi apa yang diperintah oleh ALLAH SWT ?,melaksanakan perintahNYA seperti solat 5 waktu, puasa, zakat, mengerjakan haji. Tidakkah kita bercita2 dan berazam untuk melakukannya kearah ini. Saya menyeru kepada diri saya sendiri dan tuan / puan, agar bertaqwalah kepada ALLAH dengan sebenar-benar taqwa ( ayat ini tiap2 solat Jumaat kita dengar ). OLEH ITU , JANGAN KITA LUPA MEMASUKKAN AZAM TAHUN INI, DENGAN MEMPERTINGKATKAN IMAN KITA, INSYALLAH......

SEBAGAI PERINGATAN KITA SEMUA , dibwh ini merupakan tanda-tanda kiamat agar kita sama-sama muhasabah diri kita, supaya kita top-up iman kita..

TANDA-TANDA KIAMAT KECIL

Telah dinyatakan bahawa tanda-tanda kiamat adalah petunjuk atau isyarat yang sudah hampirnya hari kiamat dan bakal menyusul pula tanda-tanda kiamat besar. Sebahagian ulama telah mengira tanda-tandanya dan menemui lebih 90 tanda walaupun berbeza menurut para penghitungnya.
Didapati kini bahawa seluruh tanda-tanda kecil telah muncul dan terbukti seperti yang dinyatakan dalam hadis iaitu sabda Nabi Muhammad s.a.w. sendiri. Kebanyakan hadis-hadis ini dapat ditemukan di dalam Sahih Muslim, Sahih Bukhari dan Riwayat Tarmizi.

Tanda-tanda menurut dalil
1 Penaklukan Baitulmuqaddis
“ Dari Auf b. Malik r.a., katanya, "Rasulullah s. a. w. telah bersabda:"Aku menghitung enam perkara menjelang hari kiamat." Baginda menyebutkan salah satu di antaranya, iaitu penaklukan Baitulmuqaddis." - Sahih Bukhari[1]

2 Zina bermaharajalela
“ "Dan tinggallah manusia-manusia yang buruk, yang seenaknya melakukan persetubuhan seperti himar (keldai). Maka pada zaman mereka inilah kiamat akan datang." - Sahih Muslim ”
3• Pemimpin yang terdiri dari orang yang jahil dan fasik
4• Bermaharajalela alat muzik
“ Pada akhir zaman akan terjadi tanah runtuh, rusuhan dan perubahan muka."Ada yang bertanya kepada Rasulullah; "Wahai Rasulullah bila hal ini terjadi?" Baginda menjawab; "Apabila telah bermaharajalela bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi-penyanyi wanita" - Ibnu Majah

5• Menghias masjid dan membanggakannya
“ Di antara tanda-tanda telah dekatnya kiamat ialah manusia bermegah-megahan dalam mendirikan masjid" - Riwayat Nasai. ”
6• Munculnya kekejian, memutuskan kerabat dan hubungan dengan tetangga tidak baik
“ Tidak akan datang kiamat sehingga banyak perbuatan dan perkataan keji, memutuskan hubungan silaturahim dan sikap yang buruk dalam tetangga." - Riwayat Ahmad dan Hakim ”
7• Ramai orang menuntut ilmu kerana pangkat dan kedudukan
8• Ramai orang soleh meninggal dunia
“ Tidak akan datang hari kiamat sehingga Allah mengambil orang-orang yang baik dan ahli agama dimuka bumi, maka tiada yang tinggal padanya kecuali orang-orang yang hina dan buruk yang tidak mengetahui yang makruf dan tidak mengingkari kemungkaran - Riwayat Ahmad ”
9• Orang hina mendapat kedudukan terhormat
“ Di antara tanda-tanda semakin dekatnya kiamat ialah dunia akan dikuasai oleh Luka' bin Luka'(orang yang bodoh dan hina). Maka orang yang paling baik ketika itu ialah orang yang beriman yang diapit oleh dua orang mulia" - Riwayat Thabrani ”
10• Mengucapkan salam kepada orang yang dikenalnya sahaja
“ "Sesungguhnya di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah manusia tidak mahu mengucapkan salam kepada orang lain kecuali yang dikenalnya saja." - Riwayat Ahmad ”
11• Banyak wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya telanjang
“ Diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a.
"Di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah akan muncul pakaian-pakaian wanita dan apabila mereka memakainya keadaannya seperti telanjang." ”
12• Bulan sabit kelihatan besar
“ Di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah menggelembung (membesarnya) bulan sabit." - Riwayat Thabrani ”
13• Banyak dusta dan tidak tepat dalam menyampaikan berita
“ Pada akhir zaman akan muncul pembohong-pembohong besar yang datang kepadamu dengan membawa berita-berita yang belum pernah kamu dengar dan belum pernah didengar oleh bapa-bapa kamu sebelumnya, kerana itu jauhkanlah dirimu dari mereka agar mereka tidak menyesatkanmu dan memfitnahmu" - Sahih Muslim ”
14• Banyak saksi palsu dan menyimpan kesaksian yang benar
“ Sesungguhnya sebelum datangnya hari kiamat akan banyak kesaksian palsu dan disembunyikan kesaksian yang benar" - Riwayat Ahmad ”
15• Negara Arab menjadi padang rumput dan sungai
“ Tidak akan datang hari kiamat sehingga negeri Arab kembali menjadi padang rumput dan sungai-sungai." - Sahih Muslim ”
16• Banyaknya sifat bohong dan ia menjadi perkata biasaJarak-jarak antara pasar menjadi dekat (menunjukkan banyaknya kegiatan perdagangan
“ Banyaknya sifat bohong, pendeknya waktu, dekatnya jarak-jarak antara pasar-pasar." - Riwayat Bukhari ”
17• Manusia mewarnai rambut di kepalanya dengan warna hitam supaya kelihatan muda
“ Pada akhir zaman akan muncul suatu kaum yang mencelupi rambut mereka dengan warna hitam seperti 'bulu merpati' yang mereka itu tidak akan mencium bau syurga." - Sahih Abu Daud & Nasai ”
18• Kekayaan umum dikuasai segelintir orang tanpa kebenaran dan tanpa rasa takut, termasuk rasuah dan mengambil harta secara tersembunyi.
-hadis bawah-
19• Akan terdapat banya pengkritik, pembawa-cerita, penikam-belakang dan pengejek dalam masyarakat.
-hadis bawah-
20• Orang akan mendirikan hubungan dengan orang tak dikenali dan memutuskan hubungan dengan yang rapat dan disayangi.
-hadis bawah-
21• Orang akan melakukan homoseksual.
-hadis bawah-
22• Akan terdapat ramai anak luar nikah.
- Abdullah Ibn Mas'ood (R.A.)
23• Berkurangnya sifat amanah
24• Terasa berat untuk menjalankan syariah (zakat dijadikan hutang)
25• Lelaki mentaati isterinya tetapi menderhakai ibunya
26• Lelaki berkasar dengan bapanya tetapi beramah dengan rakannya
27• Suara manusia meninggi (menjerit dan berteriak) di masjid-masjid
28• Pemimpin suatu kaum adalah keji dan pemimpin suatu suku adalah fasik
29• Lelaki dihormati bukan kerana budi dan kebaikan tetapi kerana takut akan kejahatannya
“ Dari Ali dan Abu Hurairah r.a.: "Apabila harta rampasan perang (milik umum) dikuasai segelintir orang sahaja, barang amanah menjadi rampasan, harta zakat menjadi hutang, seorang lelaki mentaati isterinya dan menderhakai ibunya, berbuat baik kepada temannya dan berbuat kasar kepada bapanya, suara-suara tinggi di masjid-masjid, yang menjadi pemimpin suatu kaum (bangsa) adalah orang yang hina (berkelakuan/bersifat keji) di antara mereka dan orang yang menjadi ketua suatu suku (kabilah) adalah orang fasik di antara mereka, seorang lelaki dihormati kerana takut jahatnya, arak biasa diminum, sutera biasa dipakai (oleh lelaki), munculnya penyanyi perempuan dan alat-alat muzik, orang yang di kalangan umat terkemudian akan melaknat (mengutuk) umat terdahulu, maka ketika itu hendaklah mereka menunggu kedatangan angin merah atau pembalikan bumi atau keburukan bentuk-bentuk atau tanda-tanda yang beriringan seperti tali yang putus maka jatuhlah biji secara berterusan". - Riwayat Tarmizi ”
30• Anggota polis semakin ramai yang menunjukkan semakin banyak kerosakan
31• Mendahulukan lelaki menjadi imam bukan kerana ilmu tetapi kerana suara...
32• Penjualan jawatan atau kepemimpinan (politik wang)
33• Memandang rendah kepada darah
“ Rasulullah bersabda: "Bersegeralah untuk melakukan amal soleh apabila telah muncul enam perkara: perlantikan pemimpin yang boodoh, ramainya bilangan anggota polis, penjualan kepemimpinan, tiada penghargaan terhadap darah, pemutusan silaturrahim, orang mabuk menjadikan al-Quran sebagai alat nyanyi yang mereka mendahulukan seseorang antara mereka menjadi imam agar dapat menyanyikannya walaupun orang tersebut paling sedikit ilmunya." - Sahih Riwayat Tabrani & Ahmad ”
34• Seorang isteri bekerja dalam satu syarikat dengan suaminya. (Malah isteri berpangkat lebih besar)
“ Dari riwayat Ibnu Masud: "Di pintu gerbang (dekatnya) hari kiamat: Salam hanya kepada orang yang khusus (sudah dikenalinya), tersebar dan berkembangnya perdagangan sehingga seorang isteri membantu suaminya berdagang" - Sahih Lighairihi Riwayat Ahmad ”
35• Munculnya gaya hidup mewah dan manja di kalangan umat Islam
“ Apabila umatku berjalan dengan sombong dan yang melayan mereka adalah putera-puteri raja, putera-puteri Parsi dan Rom, maka orang yang paling buruk akan berkuasa terhadap orang yang paling baik (pilihannya)." - Riwayat Tarmizi, Sahih Abdullah ibnu Umar r.a. ”
36• Orang fasik dimuliakan sedangkan orang mulia dan terhormat direndahkan
“ Sungguh hebat dia, sunggu jarang orang seperti dia dan sungguh pintar dia sedangkan di dalamnya tidak ada iman sedikitpun" - Riwayat Bukhari, Muslim, Ahmad, Tarmizi, Ibnu Majah ”
37• Banyak orang berharap untuk mati kerana banyaknya kekacauan ataupun kesengsaraan
“ "Tidak akan berlaku kiamat sehingga apabila seorang lelaki melalui sebuah kubur maka ia akan berkata: 'Aduhai seandainya aku juga berada ditempatnya.'" - Riwayat Bukhari[2] dan Muslim

37• Banyaknya berlaku gempa bumi[2]
38• Banyaknya berlaku huru-hara yang menyebarkan kejahatan[2]
39• Banyaknya berlaku pergaduhan dan pembunuhan[2]
“ "Kiamat tidak akan berlaku kecuali apabila ilmu telah diangkat, banyaknya berlaku gempa bumi, timbulnya huru-hara dan banyak pergaduhan iaitu pembunuhan - Sahih Bukhari[2]

40• Munculnya mati mendadak atau mati secara tiba-tiba
41• Masjid dijadikan jalan iaitu seseorang muslim melalui masjid tanpa melakukan solat
“ Masjid dijadikan sebagai jalan-jalan dan timbulnya mati mendadak" - Hasan At-Tayalisy. ”


Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails