DARE TO DREAM

Tuesday, June 24, 2008

Perkembangan silat Melayu dalam HISTORY CHANNEL

Beberapa bulan lalu pihak History Channel ( yang ada di Saluran Astro ) telah melakukan penggambaran mengenai Silat Melayu. Sila layari klik www.youtube.com/watch?v=oUYufcW0Rh4

Dua krew mat salleh telah merantau ke seluruh Malaysia bagi menjayakan siri ini dengan kerjasama dari Saudara Azlan Ghani ( pengasas Majalah Beladiri), Pertubuhan Silat Seni Gayong Malaysia dan lain2 perguruan turut memberi bantuan bagi menjayakan penggambaran ini. Anda juga boleh layari youtube SALURAN "tHE HISTORY CHANNEL tV"

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

sEMBANG2 KEPAYAHAN

Kerajaan baru-baru ini telah mengeluarkan beberapa plan tindakan untuk mengimbangi kenaikan harga petrol dan diesel dan bagi mengurangkan bebanan rakyat seperti rebat tunai di pejabat pos, kawalan harga subsidi dan lain-lain lagi. Sebagai rakyat Malaysia saya berpendapat kerajaan begitu susah payah terpaksa melaksanakan perkara tersebut demi untuk rakyat, bagi saya kan senang kalau tak dinaikkan harga minyak, takpayah ler kerajaan di hentam sebegitu teruk oleh rakyat. Saranan perbelanjaan berhemat yang diwar-warkan oleh kerajaan juga adakah ianya sekadar saranan, baru-baru ini Kememterian Kewangan telah mengeluarkan Pekeliling Perbendaharaan Bil 9 Tahun 2008 iaitu mengenai perbelanjaan berhemah. Ini satu perkara yang amat baik sekali untuk kerajaan, tapi jangan ada pulak yang tak mematuhi peraturan ini, oleh itu Ketua jabatan atau lebih tepat lagi ketua Bahagian dan Cawangan haruslah bertindak dengan lebih proaktif dengan memaklumkan kepada staff masing-masing. Jangan sekadar pekeliling jer keluar.
Sebagai Ketua Jabatan, bahagian dan Cawangan haruslah mengambil tindakan pro aktif seperti contoh menggunakan draf paper kalau buat memo, photostat kertas biarler guna muka depan dan belakang, mengurangkan penggunaan kertas tu ( kertas DOUBLE A akan naik nanti ) lampu dipadam pada waktu tengahari/lunch ( bagi yg ada bilik ) bagi ruang besar tak dapat nak nolong sebab centralize.
Tapi kan saya ada dengar satu cerita, betul atau tidak waAllahu A'lam ada satu jabatan ni beli satu binatang hidup harganya hingga 5 angka , pada minggu lepas MasyaAllah. Mintak-mintak ler Ketua Jabatan tu tarik balik pembelian binatang hidup tu, sebab Kerajaan baru jer announce berjimat cermat......
Anyway apa-apa pon kenaikan harga minyak ni, memang memberikan kesan dalam kehidupan saya seharian, time bawak kereta jer mesti pandang meter minyak. Saya berharap agar plan kerajaan ni sampai kepada rakyat dan tidak hanya pemgumuman saja. YANG PALING PENTING BERAS, HARGA MESTI TURUN !!!!!!!!!!! KITA ORANG MALAYSIA MAKAN NASI, KERAJAAN PATUT AMBIL BALIK BERNAS TU, MMG TAK PATUT HARGA BERAS NAIK, HARI2 MAKAN BEB




Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Monthly Medal Bowling

Kepada semua ahli Kelab Bowling KDRM,Ibu Pejabat pada 19 Julai ini akan diadakan Monthly Medal bertempat di Warta, Bangi. Semua ahli kelab adalah dijemput hadir dengan bayaran RM20.00. Dapatkan borang penyertaan dari dari Jukie ( Caw. Kewangan ) Rahana ( CTM ).

Untuk makluman terdapat beberapa ahli yang masih belum lagi bayar yuran keahlian, walaupun borang mereka telah dihantar kepada Setiausaha

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Thursday, June 12, 2008

Gaji 2 kali sebulan

Mungkin terlalu awal untuk mengkritik, tapi saya rasa kalau ada pilihan lebih elok laa.. gaji dapat sebulan sekali sebab dah la potong banyak, jadi sikit pulak kalau bayar dua kali, lagipun tak ada keperluan nak gaji dua kali. Kita dah buat perancangan budget sendiri bulanan, jadi susah ler. Kalu gaji naik takpe laa... dgr citer kalau gaji 2 kali bank pon untung sebab caj duit masuk, lepas tu yang kita guna ATM byk kali pulak kena caj. Itu sahaja pandangan saya, bukan hasutan. Inilah luahan hati rakyat. Itu saja buat masa nie, nanti kalau ada idea, ulasan akan dibuat
Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Sunday, June 8, 2008

Farewell Kelas English UKM



















Pada jam 2.00 petang (8 Jun 2008) telah diadakan jamuan kelas terakhir English, kami mengucapkan berbanyak terima kasih kepada Puan Azlina Md. Aris atas ilmu yang beliau curahkan kepada kami selama satu semester. THANX U VERY MUCH... You'll Never Walk Alone , Pn. Azlina your're still cute .............................. jgn mare
Anyway for all my friend " PULL UP YOUR SOCKS " click here for more pics www.http://profiles.friendster.com/bondthegreat

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM
video

Saturday, June 7, 2008

Kenaikan Minyak 2004 - 2008









Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Komponen BN Berang Mengenai Harga Minyak

Sila layari www.malaysiakini.com/news/84111

Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Kenaikan MInyak Dunia

Kenaikan minyak dunia amat mendukacitakan rakyat Malaysia yang terpaksa menanggung kos bahan api dinegara ini. Kenaikan sebanyak 41% kos bahan petrol dinegara ini amat mendadak, cuba bayangkan lepas ini semua harga barang keperluan asas akan naik kerana keperluan asas yang diangkut semuanya dengan lori atau van yang menggunakan minyak bukannya guna basikal. Aduhh..... saya pon terasa bahangnya, bayangkan semalam mak mertua saya memberitahu harga tong gas 14KG telah diwar-warkan naik hingga mencecah RM32.00 setong di Tanjong Malim, Perak. Perkara ini memang tak mustahil, mungkin manipulasi peniaga menaikkan harga barang sewenang-wenangnya tanpa kawalan. Kerajaan harus mengambil langkah segera. Semalam Dato' Noh Omar kata tambang pengangkutan awam tidak naik, tapi hari nie ada pengusaha bas awam kata tambang akan dinaikkan. Saya rasa sekarang ni macam keadaan tak terkawal laaaaa. Semuanya naik, tak turun-turun, saya harap Dato' Noh Omar dapat turun padang menyelesaikan kemelut ini dan bantu rakyat pertengahan dan berpendapatan rendah. Kalau boleh jangan cakap jer kat paper, itulah yang diharapkan. Saya berharap agar kerajaan Barisan Nasional sekarang ini dapat mengatasi kemelut sekarang dengan disamping tentangan dari Pakatan Rakyat dan Tun Mahathir. Kalau tak bersungguh2, mungkin tak lama lagi Dato' Seri Anwar akan berada di tampuk kerajaan Malaysia. Apa-apa pon saya yang nuetral ini berharap kerajaan dapat bersungguh-sungguh mengatasi masalah ini
Nor Amran Abdullah
Bendahari KBKPj
KDRM

Wednesday, June 4, 2008

BERSABAR ATAS KENAIKAN MINYAK

Kita telah sedia maklum tentang pengumuman kerajaan menaikkan harga minyak petrol dari 1.92 kepada 2.70 begitu juga dengan diesel, kerajaan juga umum bayaran rebet pembaharuan cukai jalan bg motor dan kereta dan kerajaan akan menstruktur semula subsidi diesel.
Pada saya ada pro dan kontra dalam perkara ini, pada mulanya naik angin juga saya bila tahu minyak naik adalah 2-3 jam pening kepala, tapi kalau nak difikirkan bagus jugak untuk saya agar tekanan kenaikan ini dapat saya berusaha mencari duit lebih...... dgn lebih lagi dan tidak dalam keadaan selesa. bukan apa kalau saya dalam keadaan selesa , kita tak berusaha cari duit, tapi kalau kita dalam keadaan tertekan, barulah kita nak berusaha cari duit macam kita berada di negara orang. Tengok orang Melayu di London atau negara lain, semuanya berjaya kerana desakan persekitaran hidup. Apa-apa pun mulai esok kerajaan Barisan NAsional akan berhadapan bermacam-macam bantahan, kerenah dan demonstrasi dari rakyat yang tidak berpuashati dengan perkara ini. Itu ini UBAHLAH MINDA KITA, TAKBIRR................
nOTE : MARILAH KITA BERSATU UNTUK MASA DEPAN ANAK-ANAK KITA

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails